Ontvangstzaal paleis nagebootst in Grote Kerk Den Haag

Iedereen kan vanaf 25 april iets meekrijgen van de pracht en praal van de beroemde Oranjezaal, het centrale vertrek van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. In de Grote Kerk in de hofstad is de zaal met de vele 17e-eeuwse schilderingen op ware grootte nagebootst.

Oranjezaal Beeld ANP
OranjezaalBeeld ANP

De replica van de Oranjezaal is de blikvanger van een grote tentoonstelling over diplomaat, hoveling, dichter, musicus en kunstkenner Constantijn Huygens (1596-1687) en zijn zoon Christiaan Huygens (1629-1695), 'een van de grootste geleerden die Nederland ooit voortbracht'.

Constantijn was als secretaris van de prinsen van Oranje nauw betrokken bij de inrichting van de Oranjezaal, die Amalia van Solms rond 1650 liet decoreren als een eerbetoon aan haar overleden echtgenoot prins Frederik Hendrik.

De zaal in het woonpaleis van koningin Beatrix is niet toegankelijk voor het publiek. Na wat aarzelingen gaf het Koninklijk Huis toestemming voor een replica. 'Ze waren bang dat de kwaliteit niet gehaald zou worden met een reproductie', zei tentoonstellingsontwerper Wybe Klaverdijk woensdag. 'Het moest als topkunstwerk bij elkaar blijven.'' Over het resultaat is het koningshuis nu enthousiast', vertelde hij.

Kunstlicht
Om de zaal na te bootsen, zijn foto's van de wandschilderingen digitaal vergroot. Schilders hebben het hier en daar met goudverf bijgewerkt. Alleen de vier kroonluchters die in de echte zaal hangen, zijn in de Grote Kerk vervangen door kunstlicht. Er bestaan plannen de reproductie na de tentoonstelling in Den Haag naar het buitenland te brengen, bijvoorbeeld naar Japan.

De Grote Kerk besloot tot de tentoonstelling nadat de graven van Constantijn en Christiaan Huygens in 2005 waren herontdekt in het monumentale gebouw. Koningin Beatrix zal de expositie op 24 april openen. Het is het laatste publieke optreden van de vorstin voordat ze op 30 april afstand doet van de troon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden