Ontsteltenis over verdeling agenten Amsterdam

De Amsterdamse politie krijgt vermoedelijk veel minder agenten erbij dan gehoopt, blijkt uit voorstellen van het kabinet. De gemeente houdt vooralsnog vast aan haar eis: vijfhonderd agenten erbij.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het kabinet heeft 267 miljoen euro uitgetrokken om de Nederlandse politie te versterken. Daarmee kunnen 1111 agenten worden aangenomen. Volgens een voorstel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid voor de verdeling van deze extra manschappen krijgt de Amsterdamse eenheid er zestig bij. Dat meldt De Telegraaf.

Amsterdam reageert met ontsteltenis op deze plannen. Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg had een veel hoger aantal als wens uitgesproken, met steun van de burgemeester - toen nog Eberhard van der Laan: vijfhonderd agenten erbij.

Eis blijft gelijk
De Amsterdamse driehoek van hoofdcommissaris, burgemeester en hoofdofficier van justitie houdt aan deze eis vast, zei een politiewoordvoerder vanochtend. "We verwijzen naar lopende gesprekken tussen de minister en de regioburgemeesters, maar aan het pleidooi voor vijfhonderd agenten is niets veranderd."

Het voorstel van de minister voor de verdeling van de agenten is nog maar een openingszet in de onderhandelingen die nog even zullen duren. Dit eerste plan veroorzaakt naar verluidt vooral onvrede onder burgemeesters en politieleiding.

Het totale aantal extra agenten valt tegen: ruim elfhonderd extra voltijdsbanen op het huidige totaal van zo'n vijftigduizend agenten, is niet de capaciteitsinjectie, waarop door bestuurders was gehoopt.

Ook over de verdeling van de extra manschappen zijn de burgemeesters en commissarissen niet erg te spreken, zo klinkt het. Het voorstel van het ministerie zou te veel zijn gebaseerd op het inwonertal van het werkgebied van een politie-eenheid. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat Oost-Nederland meer agenten erbij krijgt dan Amsterdam.

Amsterdamse problemen
Volgens de onderhandelingspartners van de minister moet veel meer rekening worden gehouden met de specifieke problematiek die in de verschillende eenheden speelt.

Zo wil Amsterdam meer agenten om de groei van de stad en het toenemende aantal toeristen bij te houden. Ook de dreiging van cybercrime, liquidatieonderzoeken en drugscriminaliteit vereisen meer politiecapaciteit.

Daarbij komt dat in Amsterdam wordt gevreesd dat de capaciteit juist zal dalen, door vergrijzing en uitstroom van personeel en als gevolg van eerder afgesproken bezuinigingen. Zestig extra agenten zullen dat gat niet dichten.

'Te weinig tijd voor opsporen drugsbazen'

Eerder deze maand zei de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg dat de politie van Amsterdam te weinig toekomt aan het opsporen van grote drugsbazen. "Wij zijn voor 60 tot 70 procent met liquidaties bezig en voor de rest vooral met radicalisering en terrorisme-onderzoeken.''

Aalbersberg vindt dat er meer focus moet komen op de bovenkant van de drugshandel.

Vorig jaar zomer liet de politie criminelen lopen vanwege een schreeuwend tekort aan agenten. Alleen al in Amsterdam werden elke week tientallen dossiers op de plankgelegd, terwijl er een dader in beeld was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden