Proefles

Ontspannen hangen in een baarmoeder van linnen

De stad wemelt van de cursussen en workshops. Maar welke zijn de moeite waard? Het Parool neemt de proef op de som. Vandaag: aerial hammock play.

Aerial yoga is een soort ontspannende acrobatiek.Beeld Rasalila

Ik hang in wat een kruising is tussen een doek en een hangmat en kan een mild gevoel van trots niet onderdrukken. Zojuist is het mij - notoir stuntelaar - gelukt om mezelf in een lichtpaarse lap hangend stof te hijsen en daar een comfortabele kleermakershouding te vinden.

Ik ben niet met een cartoonesk zwiepgeluid met mijn gezicht tussen de borsten van een achter mij hangende medecursist gevallen: toch alleszins een meevaller.

Er hangt een vredige sfeer in Rasalila, een sympathiek kleinschalig yogaschooltje in West, waar het ruikt volgens de regels: naar lavendel, wierook en milde transpiratie. Op de zolderverdieping wordt aerial hammock yoga gegeven: yogaoefeningen die je uitvoert in een doek, gecombineerd met 'acrobatische moves', die 'nooit aanvoelen als een training, maar als een grotemensenspeelplaats'.

Aerial yoga is bedoeld om zowel je kracht te ontwikkelen als je 'ultiem' vrij te voelen doordat je in een doek zweeft. Sommige yogahoudingen worden moeilijker, andere juist makkelijker: wie bang is bij gewone yoga op zijn hoofd te gaan staan, zou dit bij aerial yoga juist kraaiend van plezier moeten kunnen doen.

Zo relaxt
Ontspannen hangen in een baarmoeder van lila linnen: het is weer eens wat anders, maar absoluut prettig. Terwijl de lerares - een soepel slangenmeisje - wat gezichtsloos pianogetinkel opzet, zegt ze: "Now slowly spread your arms. Like Peter Pan hanging in the air." Peter Pan zwaaide beslist niet zo vinnig van links naar rechts als ik, maar: ik hang. Dit is prima.

Het is zo relaxt dat ik het blokje acrobatiek bijna was vergeten. "Okay, so this will become a little more difficult!" kwettert de lerares vrolijk met veel gevoel voor understatement. De bedoeling is dat we onze doeken achter onze schouders wikkelen en dan een zittende positie aannemen. "Go on, just sit like you would in a chair!" Het punt is alleen dat je in een stoel meestal geen last hebt van twee gemeen in je oksels snijdende stoflappen.

Waar Rasalila, Tweede Kostverlorenkade 67
Prijs 15 euro per losse les. Daarna: 45 euro voor maand onbeperkt.
Voor wie wel lenigen met lichaamscontrole
Voor wie niet stuntelaars zonder souplesse
Drempelhoogte laag, vriendelijk personeel, proeflessen makkelijk toegankelijk, zachtaardige sfeer

Vervolgens dien je je in een schommelende positie te manoeuvreren, waarbij ik steeds bezorgd kijk naar de krakende haken in het plafond boven me. Dan komt waar ik al voor vreesde: het onderstebovenhanggedeelte en de daarbij horende speciale aandacht van de lerares die mij moet bijstaan. Want dat moet ze. Veelvuldig.

Vermoeiend
"Shoulders down!" roept ze terwijl ik me optrek aan het doek. "Keep your legs straight!" als ik mijn benen met een krakerig scharniergeluid naar voren poog te steken. Daar openbaart zich de verrassing van aerial hammock yoga: het is vermoeiend. En zwaar. Met trillende been- en armspieren veeg ik stiekem mijn beparelde voorhoofd af aan het doek en ruik dat anderen dat voor mij ook hebben gedaan. En dan moet het saltogedeelte nog komen.

Mijn pogingen een backflip te maken worden nieuwsgierig gadegeslagen door mijn medecursisten. Beschaamd om mijn onkunde worstel ik met de vraag hoe je in godsnaam vanuit die voorovergebukte positie terug moet naar voren. "Het is een mindfuck! Doe het gewoon!" spoort een medecursiste aan die eerder als een geoliede diabolo naast me in de touwen hing.

Het lukt me niet. Tien medecursisten zien mij - de enige man in het gezelschap - hannesen als een manke mammoet op ballet. Na een klein uur vraagt de lerares nog: "Do you wanna try one more time?" Maar nee: I absolutely do not want to try one more time. Ik wil naar huis.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden