Update

Ontsnapte tbs'er gepakt bij overval juwelier Rotterdam

De 34-jarige tbs'er die donderdag aan het begin van de avond ontsnapte tijdens begeleid verlof, is vrijdagochtend opgepakt terwijl hij een overval pleegde op een juwelierDe 34-jarige tbs'er die donderdag aan het begin van de avond ontsnapte tijdens begeleid verlof, is vrijdagochtend opgepakt terwijl hij een overval pleegde op een juwelier.

Juwerlierszaak Brunott op de hoek Oude Binnenweg Karel Doormanstraat in Rotterdam Beeld Google Streetview
Juwerlierszaak Brunott op de hoek Oude Binnenweg Karel Doormanstraat in RotterdamBeeld Google Streetview

De toegesnelde politie kwam op een melding af van de overval aan de Oude Binnenweg in Rotterdam en herkende de ontsnapte tbs'er, doordat agenten diens foto op hun smartphone hadden gekregen. Hij had een mes bij zich en heeft daarmee mensen in de winkel bedreigd, maar er vielen geen gewonden.

Dat meldde het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM). De man zat vast in de psychiatrische inrichting De Kijvelanden in het Zuid-Hollandse Poortugaal. Voor welk misdrijf de man is veroordeeld en tbs heeft gekregen, is niet bekendgemaakt door het OM of het ministerie van Veiligheid en Justitie. De verdachte zit sinds zijn aanhouding in een politiecel, voor de poging de juwelierszaak te overvallen.

Geert Wilders reageerde woedend op Twitter: Weer tbs-er ontsnapt tijdens begeleid verlof. Onaanvaardbaar en levensgevaarlijk. Per onmiddellijk afschaffen dat tbs met verlof!!

Onbegeleid verlof
Vorig jaar oktober stuurde staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie een brief aan de Tweede Kamer waarin hij schreef dat in 2011 37 tbs'ers de benen namen. Meestal waren dat mensen die al ver in hun traject voor een terugkeer naar de maatschappij waren en dus onbegeleid verlof hadden. In 2010 waren dat er 41. Eén of twee keer per jaar gaan tbs'ers na een onttrekking heel ernstig de fout in, zoals nu in Rotterdam. Er zijn jaarlijks rond de 50.000 verloven van tbs'ers; in ongeveer 0,1 procent daarvan gaat iets fout.

Exacte cijfers over 2012 ontbreken nog. Een van de meest opvallende incidenten afgelopen jaar was die in het Gelderse Rekken. Een tbs'er verkrachtte tijdens zijn verlof zijn begeleidster en ontsnapte. De verloven in de kliniek werden daarom tijdelijk ingetrokken.

In het algemeen is het niet meer zo dat alle verloven worden stilgelegd wanneer een tbs'er de benen neemt tijdens een verlof. De regel is nu dat wie zich niet aan de afspraken houdt, automatisch een jaar lang niet op verlof mag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden