Ontsnappingskoning wil terug naar België

AMSTERDAM - De Belgische crimineel Nordin Benallal, bijgenaamd 'de ontsnappingskoning', verzet zich op geen enkele manier tegen zijn uitlevering door Nederland aan zijn thuisland België.''Hij wil terug'', zei zijn Nederlandse advocaat Caroline de Sitter vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam, die het uitleveringsverzoek van de Belgen toetst.

De 28-jarige Benallal ontsnapte op 27 oktober vorig jaar op spectaculaire wijze uit de gevangenis in het Waalse Itter. Met een handlanger, Yasin M., vluchtte hij naar Nederland. Op 30 oktober overviel het tweetal een motorzaak in Den Haag. De politie aldaar zag kans het voortvluchtige tweetal te arresteren.

De zogeheten overleveringskamer van de rechtbank boog zich vrijdag over het verzoek van de Belgische autoriteiten om beide mannen naar de gevangenis in eigen land te laten terugkeren. De Belgen willen Benallal, die vrijdag niet in de rechtszaal verscheen, berechten voor zijn gewelddadige uitbraak in oktober. Bovendien heeft hij nog een straf van 27 jaar voor eerdere veroordelingen uit te zitten.

Benallal heeft zich in België in relatief korte tijd schuldig gemaakt aan een waslijst van misdrijven van de zwaardere categorie, waaronder overvallen, brandstichting en het bezit van explosieven. Ook is hij veroordeeld voor het schieten op politiemensen tijdens een achtervolging en voor het gijzelen en beroven van dertig gasten op een bruiloft.

Ook de ontsnapping uit de gevangenis van Itter was een geval van 'van dik hout zaagt men planken': handlangers van Benallal hadden in het district Nijvel personeel van een particulier helikopterbedrijf gegijzeld en een piloot gedwongen met hen naar de gevangenis te vliegen. Bedoeling was om Benallal met de helikopter te bevrijden. Eenmaal op de binnenplaats van de gevangenis gingen er echter enkele gedetineerden aan het lichte toestel hangen, waardoor dit neerstortte.

De bevrijders van Benallal zagen kans hem te voorzien van een kalashnikov, waarmee hij zich te voet alsnog een weg naar buiten wist te banen. Daar stond een gestolen vluchtauto op hem te wachten.

Benallal wil, voordat hij naar de Belgische bajes terugkeert, zijn berechting voor de overval in Den Haag afwachten. Dit proces staat gepland voor 8 april. Tot die tijd zal hij blijven vastzitten in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Aangenomen mag worden dat de ontsnappingskoning zijn reputatie daar niet zal waarmaken - uit de EBI is nog nooit iemand ontsnapt.

De rechtbank laat zich op 29 februari uit over de toelaatbaarheid van de uitlevering van Benallal en zijn handlanger. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden