Ontslaggolf treft Amsterdam

De werkloosheid in Amsterdam stijgt snel. Inmiddels hebben 34.000 Amsterdammers geen werk. Dat is acht procent van de beroepsbevolking. In Amstelveen en Haarlemmermeer is het aantal WW-aanvragen dit jaar met een kwart gestegen.

Michiel Couzy
Foto ter illustratie. Beeld ANP
Foto ter illustratie.Beeld ANP

De Amsterdamse arbeidsmarkt bleef lang overeind doordat de beroepsbevolking gemiddeld hoogopgeleid is en slechtdraaiende sectoren zoals de bouw en de industrie niet sterk vertegenwoordigd zijn. Dit jaar is de werkloosheid echter flink gestegen, tot 8,1 procent, blijkt uit cijfers van SEO Economisch Onderzoek. In heel Nederland bedraagt de werkloosheid gemiddeld 6,8 procent.

Bij diverse multinationals in Amsterdam staat een sanering op stapel. ING, Akzo Nobel, Philips en TomTom schrappen duizenden banen, waarvan een deel in de stad.

Uit voor deze krant samengestelde cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat het aantal uitkeringen in Groot Amsterdam in één jaar met bijna 20 procent is gestegen. Vooral in Amstelveen nam het aantal werklozen snel toe: met bijna 26 procent. Ook Haarlemmermeer en Ronde Venen, met onder andere Abcoude en Vinkeveen, scoren slecht, met ruim een kwart meer werklozen. Dat is een inhaalslag, want daar is de werkloosheid lager dan in Amsterdam.

In Amsterdam hebben zich de eerste tien maanden van dit jaar ruim 28.000 mensen ingeschreven bij het UWV, 18 procent meer dan vorig jaar. Arjan Heyma van SEO Economisch Onderzoek wijst erop dat Amsterdam het niet zó slecht doet: in Den Haag en Rotterdam is de werkloosheid hoger dan tien procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden