Ontslagen trouwambtenaar naar rechter om baan

De ambtenaar van de burgerlijke stand in Den Haag die in november werd ontslagen vanwege gewetensbezwaren, stapt naar de rechter. Dat meldde de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) vrijdag. De unie behartigt de belangen van de man.

Archieffoto Beeld Thinkstock
ArchieffotoBeeld Thinkstock

De gemeente weigert trouwambtenaar Wim Pijl (ChristenUnie-SGP) weer in dienst te nemen, ook al heeft de adviescommissie bezwaarschriften hem onlangs in het gelijk gesteld. De commissie adviseerde om het ontslag te herroepen en in te trekken.

Volgens de RMU heeft Den Haag 'op geen enkele manier aannemelijk weten te maken' dat Pijl niet gewoon in dienst had kunnen blijven. Kort voor zijn ontslag had hij in een interview met dagblad Trouw laten weten geen homohuwelijken te willen sluiten. De adviescommissie heeft volgens de RMU op formele gronden aangetoond dat het gemeentelijke besluit onzorgvuldig is. Voordat Pijl benoemd zou worden, had hij gewezen moeten worden op het feit dat de gemeente Den Haag geen gewetensbezwaarde trouwambtenaren aanstelt.

'Schokkend'
De RMU tekent nu dus namens de gewezen trouwambtenaar beroep aan tegen het ontslag bij de rechtbank in Den Haag. Wanneer de zaak dient, is nog onbekend. In een reactie noemt Wim Pijl het 'schokkend dat zo'n helder advies terzijde wordt geschoven. Ik word beschuldigd van discriminatie, maar voel me nu zelf gediscrimineerd.' Pijl vindt het jammer dat de inhoudelijke discussie niet is gevoerd, alleen de juridische.

RMU-directeur Peter Schalk hoopt dat de rechter de conclusies van de adviescommissie deelt en het gemeentebestuur zal vragen het ontslag in te trekken. 'Het gelijkheidsbeginsel is in Nederland wat doorgeschoten', vindt Schalk. 'Is er ruimte voor ambtenaren met gewetensbezwaren? In ons land is er geen enkel stel dat niet kan trouwen. Het is gewoon een kwestie van de juiste ambtenaar aan het juiste stel koppelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden