Ontslagen politiechef Smit herhaalt: niks verduisterd

De ontslagen Amsterdamse politiechef Ad Smit ontkent ook na zijn ontslag dat hij structureel dure etentjes, kaartjes voor wedstrijden van Ajax en concertkaartjes met geld van de politie voor eigen voordeel kocht.

ANP/Het Parool

Naar de ontslagen politiechef loopt strafrechtelijk onderzoek omdat hij privé-uitgaven had gedaan met geld van de politie. Zo schafte hij tussen 2009 en 2015 honderden kaarten voor voetbalwedstrijden, concerten en andere evenementen aan.

Volgens Smit kocht hij de kaartjes voor representatiedoeleinden. "Ik heb open en bloot verteld dat ik kaartjes voor evenementen kocht op rekening van de politie. Iedereen wist dat," zei Smit maandagavond bij Pauw over de reden van zijn oneervol ontslag bij de politie. "Soms waren er kaartjes over. Die gaf ik aan familie, hoge politiebeambten en zelfs aan officieren van justitie."

Volgens de Rijksrecherche heeft Smit voor 50.000 euro verduisterd. Volgens Smit koopt de politie nog steeds kaartjes voor relaties.

Informatie lekken
Smit werd na 46 jaar bij de politie ontslagen omdat hij vertrouwelijke informatie zou hebben gedeeld met derden. Ook dat ontkende hij wederom in de uitzending. "Ik heb nooit gelekt aan criminelen," aldus Smit. "Ik heb het niet met criminelen, anders zou je dit werk niet doen."

"Wat ik wel gedaan heb, is dat ik een inmiddels overleden vriend beloofde op zijn zoon te letten. Het ging niet goed met die jongen. Hij raakte in allerlei dingen verzeild. Dat heb ik nagetrokken. Ik hem heb gevolgd en heb hem uit het criminele circuit proberen te halen."

"Dat heb ik gedeeld met zijn moeder en dat wordt me nu verweten. Maar dat heb ik nooit gedaan met de intentie om criminelen te helpen, maar om iemand uit de criminaliteit weg te houden."

Lees ook: Wie is politiechef Ad 'Adje Latje' Smit?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden