Ontslagen directeur ziet af van hoger beroep tegen De Appel

Lorenzo Benedetti ziet af van hoger beroep tegen zijn ontslag als directeur van kunstinstelling de Appel. Een voor morgen geplande zitting bij het gerechtshof is van de baan, tot opluchting van de Appel, dat in zwaar weer verkeert.

Lorenzo Benedetti was het niet eens met zijn ontslag bij De Appel Beeld C. Eeftinck Schattenkerk
Lorenzo Benedetti was het niet eens met zijn ontslag bij De AppelBeeld C. Eeftinck Schattenkerk

Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur, noemde de rechtszaak afgelopen week in Het Parool nog een 'zwaard van Damocles' boven de Appel. Volgens ingewijden is Benedetti onder grote druk gezet om de beroepszaak in te trekken.

Benedetti zegt dat met de Appel is afgesproken dat hij op een of andere manier gaat samenwerking met de organisatie. Of dat als algemeen directeur, curator of in andere hoedanigheid is, moet nog worden bepaald.

In een persverklaring van de Appel staat dat het nieuwe bestuur met Benedetti in gesprek zal gaan 'over een nieuwe samenwerking'.

Maaike Lauwaert, die vorige week als 'intedendant' werd aangesteld om in het machtsvacuüm bij de Appel te voorzien, zegt dat het 'een open dialoog' met Benedetti zal zijn. "Welke vorm de samenwerking krijgt, staat nog te bezien."

Verwijten
Volgens de persverklaring is het bestuur van de Appel Benedetti 'dankbaar voor al het mooie werk wat hij voor de Appel heeft verricht'. Eind vorig jaar diende zijn ontslagzaak bij de rechtbank. Daar overlaadde het bestuur hem nog met verwijten; afspraken werden niet nagekomen, de agendavoering was chaotisch, een duidelijke strategie ontbrak en Benedetti zat vaak in het buitenland.

Vorige maand gaf de Raad voor Cultuur een negatief advies over een subsidieaanvraag voor de Appel. Het instituut is voor zijn voortbestaan bijna geheel afhankelijk van bijdragen van het rijk en de gemeente Amsterdan. Na het negatieve advies trad het bestuur van De Appel af.
Maaike Lauwaert is bezig een nieuw bestuur samen te stellen, dat een hernieuwde subsidieaanvraag wil doen. Beoogd bestuursvoorzitter is Lex ter Braak, directeur van de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Met de curatorenopleiding geldt de Appel als een cruciale schakel in de Amsterdamse kunstsector.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden