Ontslag voormalig COA-baas Albayrak terecht

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) heeft zijn voormalig directeur Nurten Albayrak op 1 april 2012 terecht op non-actief gezet en later ontslagen. Dat hebben de civiele rechter en kantonrechter in Den Haag woensdag geoordeeld. Er is dan ook geen reden voor het toewijzen van een vergoeding voor het beëindigen van haar contact en immateriële schade voor Albayrak.

Voormalig directeur Nurten Albayrak Beeld anp
Voormalig directeur Nurten AlbayrakBeeld anp

Beide rechters vinden dat het COA voldoende bewijs heeft geleverd dat Albayrak op drie punten in strijd heeft gehandeld met de eisen van integriteit. Ze heeft gelogen tegen de minister en diens medewerkers, ze heeft haar dienstauto benut voor privégebruik en ze heeft verhuld dat ook 'ondergeschikten' privé gebruikmaakten van haar dienstauto.

Op basis van getuigenverklaringen concludeert de rechtbank dat Albayrak tegenover de minister, medewerkers van het ministerie van Veiligheid en Justitie en leden van de raad van toezicht, in strijd met de waarheid, meermalen heeft verklaard dat zij haar dienstauto niet voor privédoeleinden gebruikte. Uit de verklaringen blijkt verder dat Albayrak in de periode rond 18 september 2011 met enkele van haar medewerkers heeft besproken dat haar agenda moest worden aangepast. Ze gaf deze instructies om het privégebruik van haar dienstauto te verhullen.

Machtsmisbruik

Albayrak werd in 2011 op non-actief gesteld, na berichten over machtsmisbruik en klachten over haar manier van leiding geven. Volgens medewerkers van de organisatie zou ze de sfeer verzieken en te veel geld verdienen. Bovendien zou ze niet luisteren naar mensen in het veld en zo geld verkwanselen.

De commissie-Scheltema deed in die periode onderzoek naar de bestuurscultuur bij het COA. Albayrak wilde de vertrouwelijke gesprekken die de commissie met medewerkers van het COA voerde inzien, maar ving bot bij de rechter, zowel in het kort geding als in hoger beroep. Ook probeerde ze publicatie van het rapport tevergeefs te verhinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden