Ontslag Palestijnse premier geaccepteerd door Abbas

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft het ontslag van premier Salam Fayyad aanvaard. Dat hebben een medewerker van de Palestijnse Autoriteit en het Palestijnse persbureau Wafa zaterdag gemeld.

Salam Fayyad. Beeld epa
Salam Fayyad.Beeld epa

Volgens bronnen heeft Fayyad Abbas woensdag zijn ontslag aangeboden. Tot vandaag was het onduidelijk of Abbas zijn ontslag zou accepteren. De al langer bestaande spanningen tussen Abbas en Fayyad zijn de laatste tijd opgelopen, voornamelijk over de vraag wie de leden van het kabinet benoemt.

Fayyad staat bekend om zijn gematigde toon en goede contacten met het Westen. Het vertrek van Fayyad komt op een moment dat de Verenigde Staten het Israëlisch-Palestijnse vredesproces nieuw leven willen inblazen met onder meer Palestijnse economische projecten op de Westoever. Juist van Fayyad werd verwacht dat hij in de vredesonderhandelingen een belangrijke rol zou spelen.

Gespannen verstandhouding
Fayyad dient sinds 2007 als premier van de Palestijnse Autoriteit. De verstandhouding tussen hem en Abbas is al enige tijd gespannen en de premier zou Abbas eind vorig jaar al hebben laten weten dat hij wilde opstappen. Abbas heeft hem herhaaldelijk gevraagd daarmee te wachten, maar het conflict is vorige maand geëscaleerd om het ontslag van minister van financiën Nabil Kassis. Fayyad aanvaardde het ontslag, maar Abbas draaide dit terug.

Abbas heeft Fayyad gevraagd aan te blijven, tot er een nieuwe regering is gevormd. Verwacht wordt dat Abbas binnen enkele dagen een nieuwe premier zal benoemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden