'Ontslag op staande voet bij corruptie in Zuidoost'

De gemeente Amsterdam moet met de bouwsector afspraken maken over een gezamenlijke aanpak van fraude en corruptie. Tien jaar na de parlementaire enquête naar bouwfraude wordt het tijd te bezien of alle partijen hun zaken nog op orde hebben.

Tjeerd HerremaBeeld anp

Dit stelt stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema van Zuidoost voor na het geval van ambtelijke omkoping bij de buitendienst van het stadsdeel, begin dit jaar. Een teamleider had bevriende relaties onbetaald werkzaamheden laten uitvoeren aan haar nieuwe woning en ondergeschikten ingeschakeld voor de verhuizing.

Het stadsdeel heeft aangifte gedaan tegen de ambtenaar en de vier bedrijven die bij deze zaak betrokken waren, waaronder kleine aannemers, maar ook een groot bouwbedrijf. Herrema: 'De neiging bij bedrijven is groot de kwestie als incident af te doen, maar ik vraag me af of de integriteitscode van de sector en de gemeentelijke code elkaar wel helemaal dekken.'

In gesprekken met de bedrijven bleek bijvoorbeeld dat geen van die bedrijven alsnog een rekening naar de inmiddels ontslagen ambtenaar heeft gestuurd voor de uitgevoerde werkzaamheden. 'Er wordt dan gezegd dat er niets te halen valt, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat bedrijven niet gratis werkzaamheden uitvoeren op privéadressen.'

Na het fraudegeval heeft het stadsdeel een pakket maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. De laatste maanden zijn gesprekken gevoerd met de manager, de teamleiders en alle andere medewerkers van de afdeling. Het komende jaar zullen meer bijeenkomsten voor het personeel worden georganiseerd om over integriteit te praten.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden