Ontslag Amsterdamse politiechef definitief

Politiecommissaris Ad Smit is vrijdag ontslagen vanwege 'zeer ernstig' plichtsverzuim.

ANP / Het Parool
. Beeld anp
.Beeld anp

Smit zou misbruik hebben gemaakt van zijn bevoegdheden en vertrouwelijke informatie hebben gedeeld met derden. Dat maakt de politie bekend. In mei 2016 deed de politie aangifte van verduistering door de commissaris.

Het onderzoek naar de politiecommissaris leidde weer tot verder onderzoek binnen de politie, waarna interne onderzoeken naar 11 andere politiemensen zijn gestart. Dit moet uitwijzen of meer mensen interne regels hebben overtreden.

Voetbalwedstrijden
Smit zou jarenlang en stelselmatig privé-uitgaven hebben gedaan met geld van de politie. Zo nam hij familieleden op kosten van de politie mee uit eten en schafte hij tussen 2009 en 2015 honderden kaarten voor voetbalwedstrijden, concerten en andere evenementen aan.

Daarnaast gebruikte hij zijn positie om een seizoenskaart en een woning te regelen voor iemand met wie hij privécontact onderhield. 'Vanuit politieoogpunt ongewenst.'

Normen en waarden
De gedragingen van Smit zijn op tal van punten in strijd met zowel de regels als met de normen en waarden van de politie en daarmee onaanvaardbaar, aldus korpschef Erik Akerboom.

De commissaris misbruikte zijn positie en beïnvloedde de controlesystemen in een periode waarin de politiedistricten zelf over een budget beschikten. Daarom is ook gekeken naar de financiële organisatie van het voormalige korps Amsterdam-Amstelland. Inmiddels is de organisatie zo veranderd dat de districten niet zelf meer over zo'n budget gaan.

-> Wie is politiechef Ad 'Adje Latje' Smit?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden