Ontruiming kerkverzamelgebouw Kandelaar dreigt alsnog

Kerkverzamelgebouw De Kandelaar in Zuidoost dreigt te worden ontruimd. Woningcorporatie Rochdale is een gerechtelijke procedure begonnen tegen de vijf Afrikaanse kerken die het zalencentrum aan de Bijlmerdreef huren.

Kerkdienst van Ghanesen in de Kandelaar aan de Bijlmerdreef. Beeld Amaury Miller / www.amaurymiller.nl
Kerkdienst van Ghanesen in de Kandelaar aan de Bijlmerdreef.Beeld Amaury Miller / www.amaurymiller.nl

De kerken hebben nog steeds een huurachterstand van honderdduizend euro, ondanks in de zomer gemaakte afspraken over de betaling van deze schuld. 'De maat is vol,' zegt Hester van Buren namens Rochdale. 'We zijn drie maanden met de kerken in gesprek geweest over het oplossen van de problemen. We dachten dat we overeenstemming hadden bereikt, maar vervolgens bleven de betalingen toch weer uit.'

Vijftien kerken maken gebruik van De Kandelaar. Het gaat om vijf huurders en tien onderhuurders.

In mei maakte Rochdale bekend dat de kerken een huurachterstand van 250.000 euro hadden opgebouwd. Dat leidde toen tot onderhandelingen tussen beide partijen. Van Buren: 'Wij hebben veel coulance getoond. Er is een flinke korting op de huurschuld gegeven en we hebben duidelijk gemaakt dat we bereid zijn te praten over de hoogte van de maandelijkse huursom. Maar voorop staat dat de kerken, net als iedereen, hun schulden moeten betalen.'

De dreigende ontruiming is een dieptepunt in de geschiedenis van De Kandelaar. Het verzamelgebouw biedt sinds de opening, in 2007, plaats aan vijftien kerkgenootschappen, die vroeger hun diensten moesten houden in buurthuizen en parkeergarages.

De Kandelaar - met naast de kerkzalen ook enkele kantoren en een kleine dertig appartementen - kostte vijftien miljoen euro.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden