Ontruimde moskee staat leeg

Archieffoto van het verzet tegen de ontruiming van de nood-Moskee. Foto Jean-Pierre Jans. Beeld
Archieffoto van het verzet tegen de ontruiming van de nood-Moskee. Foto Jean-Pierre Jans.

AMSTERDAM - De tijdelijke moskee aan de Postjesweg staat sinds twee maanden leeg. Moskeegangers moesten het pand 1 november verlaten omdat eigenaar Stadgenoot snel wilde slopen, maar de sloop is voorlopig van de baan.

's Avonds laat branden op de bovenverdieping van het voormalige broederhuis een paar lampen. Dan zijn de antikraakwachten thuis. Na het vertrek van de moskeegangers hebben zij tijdelijk hun plek ingenomen. Woningcorporatie Stadgenoot had het pand snel willen slopen, maar ziet daar nu van af. Door de economische crisis is de bouw van een zorgcentrum, woningen en school op de plek van het vroegere broederhuis uitgesteld.

Volgens een woordvoerder van Stadgenoot zal het plan voor deze zogenoemde Augustinuspoort pas over vijf jaar weer op tafel komen. Tot die tijd zullen kleine bedrijfjes hun intrek nemen in het gebouw. ''In de loop van dit jaar wordt het pand opgeknapt en verhuurd worden aan kleine bedrijfjes. We zullen flink moeten investeren, want het is behoorlijk uitgeleefd.'' Goed voor de buurt, denkt Stadgenoot, de kleinschalige bedrijvigheid zal levendigheid brengen.

Stadgenoot is blij dat de moskee weg is. Moskeevereniging Milli Görüs weigerde te vertrekken omdat ze geen vervangende locatie had. Het kwam meerdere malen tot een rechtszaak. De moskeegangers hebben voorlopig onderdak gevonden in de gymzaal van het Islamitisch College Amsterdam in Nieuw-West. Hier kunnen ze hun vrijdagmiddaggebed houden. Ideaal is de situatie niet. De Turkse moslimgemeenschap wil liever een eigen locatie. In het pand aan de Postjesweg waren ook een kapper, groentewinkel en ontmoetingscentrum gevestigd.

Volgens Yusuf Altuntas van Milli Görüs is de gemeenschap die nu bijeenkomt in het Islamitisch College Amsterdam intussen geen lid meer van Milli Görüs. Hij wil niet zeggen waarom niet. (MAAIKE LANGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden