Lezersbrief

‘Ontneem Wajonger niet het recht op een eerlijk loon’

Het nieuwe Wajongwetsvoorstel van staatssecretaris Tamara van Ark tast de bestaanszekerheid van mensen met een urenbeperking aan, en dat is in strijd met het VN-verdrag Handicap, stelt Menko Dijksterhuis.

Tamara van Ark, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, diende onlangs de nieuwe Wajongwet in.  Beeld ANP
Tamara van Ark, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, diende onlangs de nieuwe Wajongwet in.Beeld ANP

Beste leden van de Eerste Kamer,

Na mijn afstuderen heb ik een passende baan gevonden die ik – met mijn functiebeperking – fulltime kan vervullen. Veel mensen met een functiebeperking zijn daartoe niet in staat. Daarom krijgen mensen die wél maximaal naar vermogen werken, naast hun loon een aanvullende Wajonguitkering. Wel zo eerlijk, toch? Iedereen wil toch op dezelfde manier worden beloond voor zijn of haar inzet?

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark (VVD) zei in januari een interview in deze krant: “Werk gaat niet alleen om contacten, om meedoen, maar gaat ook om loon. Je wilt het ook in je portemonnee voelen.” Diezelfde staatssecretaris heeft echter de nieuwe Wajongwet ingediend waarmee veel Wajongers het recht op een eerlijk loon zullen verliezen.

Loon naar werken is een regel die geldt voor iedereen, maar met de nieuwe wet wordt een uitzondering gemaakt voor mensen met een urenbeperking. Al werk je maximaal naar vermogen, als je door een beperking niet in staat bent een volledige werkweek te maken, en je meer dan het minimumloon verdient, dan vervalt de aanvullende uitkering.

Omdat ik in staat ben een volledige werkweek te maken, word ik hier niet door getroffen. Toch wil ik me hard maken voor anderen die er wél door worden getroffen.

In 2016 heeft Nederland het VN-verdrag Handicap geratificeerd. Het verdrag is glashelder: mensen met een beperking of een chronische aandoening hebben recht op gelijke behandeling en gelijkwaardig meedoen, ook als het gaat om werk en inkomen.

Het huidige wetsvoorstel tast de bestaanszekerheid van mensen met een urenbeperking aan, en dat is in strijd met het VN-verdrag. Het ontneemt hun bovendien hun dromen – zoals een kinderwens of koop­woning – als ze aan het begin van hun carrière al tegen hun financieel plafond aan zitten.

Ik wil daarom vragen om het wetsvoorstel zoals het er nu ligt te verwerpen. Ik vraag u dringend: ontneem de hardwerkende Wajonger niet het perspectief op een goede toekomst.

Kan ik op u rekenen?

Menko Dijksterhuis, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden