Ontmoeting Rusland en Navo afgelast

President Michail Saakasjvili en militairen op de militaire basis Moechrovani. Foto EPA/Irakli Gedenidze Beeld
President Michail Saakasjvili en militairen op de militaire basis Moechrovani. Foto EPA/Irakli Gedenidze

BRUSSEL - De Russische minister van Buitenlands Zaken Sergei Lavrov heeft een ontmoeting tussen Rusland en de Navo afgelast. De spanning tussen beide partijen is verder opgelopen door de mislukte couppoging van gisteren in Georgië.

Georgië beschuldigt de militaire coupplegers, die vanaf de basis Moechrovani de macht in het land zouden hebben willen overnemen, ervan hulp te hebben gekregen van Moskou. De opstandige militairen zouden ook de bedoeling hebben gehad de oefening van Navotroepen op Georgisch grondgebied onmogelijk te maken.

Die oefening, die vandaag begint, heeft tot fel protest van Rusland geleid. Sinds de gevechten om de Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië, afgelopen zomer, zijn de betrekkingen tussen de Navo en Rusland koel.

Vorige week liet de Navo weten 'diep bezorgd' te zijn omdat Rusland had besloten de grensbewaking van Abchazië en Zuid-Ossetië - door Rusland beschouwd als onafhankelijke staten - voor zijn rekening te nemen. Volgens de Navo schaadt Moskou daarmee afspraken met Georgië.

Georgië beschuldigde Moskou gisteren achter de plannen voor een staatsgreep te zitten, waarbij president Michail Saakasjvili zou moeten worden vermoord. Een Russische topambtenaar deed dat af als 'het product van een zieke fantasie van de regering in Tbilisi'.

Op de militaire basis Moechrovani, twintig kilometer van de Georgische hoofdstad Tbilisi, werd volgens de Georgische regering door opstandige militairen een coup beraamd, onder leiding van hun commandant. Enkele officieren zijn ontslagen en een aantal militairen werd in barakken opgesloten.

De meeste muiters gaven zich later op de dag over en enkelen zijn ontsnapt, meldde het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken. Getuigen zagen ongeveer dertig tanks en gepantserde voertuigen naar de basis trekken.

Journalisten werden enkele kilometers voor Moechrovani tegengehouden. Volgens het leger is geen geweld gebruikt. President Sakaasjvili zei in een televisietoespraak dat de muiterij een op zichzelf staand incident was en dat de situatie geheel onder controle was.

Oppositieleider Georgi Chaindrava gelooft niet dat werkelijk sprake was van een coup. ''Wij hebben al zoveel van zulke verhalen gehoord. Saakasjvili kan niets slimmers meer verzinnen.''(HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden