Onthoofde Nabil Amzieb beschuldigd van liquidatie

Nabil Amzieb (23), wiens afgesneden hoofd werd achtergelaten voor waterpijpcafé Fayrouz in Amsterdam-Zuid, was waarschijnlijk een van de schutters bij de liquidatie van crimineel Eaneas Lomp in 2015.

Paul Vugts
Het inmiddels gesloten waterpijpcafé Fayrouz, waar het hoofd van Amzieb op de stoep werd gevonden Beeld anp
Het inmiddels gesloten waterpijpcafé Fayrouz, waar het hoofd van Amzieb op de stoep werd gevondenBeeld anp

Eaneas Lomp behoorde tot het rivaliserende kamp van de in mei 2014 al geliquideerde Gwenette Martha.

De liquidatie van Amzieb en vooral de vondst van diens hoofd in de ochtend van 9 maart 2016 op de stoep voor het waterpijpcafé op de Amstelveenseweg schokte het land.

De rest van zijn lichaam was een dag tevoren al aangetroffen achterin een uitgebrande bestelwagen in Amsterdam-Zuidoost.

Het dumpen van het hoofd van de twintiger voor het waterpijpcafé kan niet anders worden opgevat dan als een morbide signaal aan de criminele groep die zich graag verzamelde in Fayrouz: één van de kampen in de al jaren woedende onderwereldvete die al meer dan twintig Amsterdamse criminelen het leven heeft gekost.

Dat Amzieb noch binnen het criminele milieu noch binnen de opsporingsdiensten voor zijn dood als zware crimineel te boek stond, maakte de zaak extra macaber.

Hij had in 2014 zijn opleiding tot onderhoudsmonteur afgerond aan het ROC. Familie en vrienden hielden een stille tocht om 'de Lange' te eren als 'een gouden gozer'.

Rivaliserende kamp
Pas gaandeweg het onderzoek naar de liquidaties van Amzieb en Lomp rees het beeld dat Amzieb diep in de criminaliteit moet hebben gezeten met zijn jeugdvrienden van de Oostelijke Eilanden - onder wie Omar Lkhorf en Mitchell Jansen.

Binnen het Amsterdamse criminele milieu en binnen de opsporingsdiensten is de aanname dat Omar Lkhorf zijn vrienden liquidaties heeft laten plegen als vergelding voor de liquidatie van zijn broer Youssef Lkhorf op 29 december 2012 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

Deelnemers aan een stille tocht voor Nabil Amzieb liepen met speciale shirts door Amsterdam, enkele dagen na zijn dood. Beeld anp
Deelnemers aan een stille tocht voor Nabil Amzieb liepen met speciale shirts door Amsterdam, enkele dagen na zijn dood.Beeld anp

De broers Lkhorf worden gerekend tot het kamp van Benaouf A. - die in de Staatsliedenbuurt aan de dood kon ontsnappen. Dat kamp verzamelde graag in Fayrouz.

Mislukte aanslag
Nabil Amzieb zou Lomp hebben vermoord samen met Hicham M. (23), van afstand aangestuurd door Omar Lkhorf. Dani M., die tot de groep rond Lomp leek te behoren, zou Lomp in een dubbelspel in de val hebben gelokt.

Ook Hicham M. uit Amsterdam-Noord was een vriend van Amzieb. Hij wordt ook verdacht van de liquidatie van de in Amsterdam actieve crimineel Chahid Yakhlaf op oudjaarsdag 2015 bij de camping in Kerkdriel waar Yakhlaf en zijn broer na eerdere mislukte aanslagen op hun levens zaten ondergedoken.

Ook rond de moord op Yakhlaf zou Omar Lkhorf de schutters van afstand hebben aangestuurd.

Colombia
Een andere jonge crimineel die inmiddels is vermoord, Mitchell Janssen, óók opgegroeid op Kattenburg, lijkt Amzieb en Hicham M. naar de moordplek te hebben gechauffeerd.

De eveneens pas 23-jarige Jansen werd in december 2016 doodgeschoten aangetroffen op straat in Medellín, Colombia.

Drie vrienden van Amzieb en Janssen zijn aangeklaagd voor de onderwereldmoord op Lomp, op 7 november 2015 in Krommenie. In die zaak is volgende week een eerste inleidende zitting, waarop ook de vermoede rollen van Amzieb en Janssen aan de orde zullen komen.

Advocaten Sander Janssen (Omar Lkhorf), Jan-Hein Kuijpers (Hicham M.) en Juriaan de Vries (Dani M.) ontkennen dat hun cliënten bij één of meer liquidaties betrokken zijn.

Inhoud computerserver
Belangrijk bewijs tegen de verdachten komt uit de 'PGP-Blackberry's' (Pretty Good Privacy) waarmee de verdachten over (ook) de liquidatie van Eaneas Lomp zouden hebben gecommuniceerd.

Tot grote onrust in het criminele milieu beschikt justitie over de inhoud van die onderlinge mailtjes door de inbeslagname van de Canadese computerserver die voor het encrypte emailverkeer werd gebruikt.

Advocaat Janssen van Lkhorf: "Het Openbaar Ministerie stelt dat mijn cliënt de gebruiker was van de PGP waarmee dergelijke mailtjes zijn verstuurd, maar hij zegt dat het niet zo is."

Raadsman Kuijpers van Hicham M.: "Mijn cliënt heeft de PGP die aan hem wordt gekoppeld wel in bezit gehad, maar hij had die in bewaring voor een vriend die een inval vreesde. Hij heeft die berichten over liquidaties niet verstuurd."

Beeld uit 2016: kaarsen ter nagedachtenis aan Nabil Amzieb bij Fayrouz. Beeld anp
Beeld uit 2016: kaarsen ter nagedachtenis aan Nabil Amzieb bij Fayrouz.Beeld anp

Wie was Nabil Amzieb?

De onthoofde Nabil Amzieb (23) stond niet te boek als grote crimineel, maar had wel vrienden die nauw betrokken waren bij de vete in de Amsterdamse onderwereld. Wie was hij?

Drie jaar geleden had Amzieb nog kinderlijke dromen, schreven Paroolverslaggevers Maarten van Dun en Paul Vugts in de week van zijn dood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden