Schuim

Ontbijten met een haring: Ottolenghi lóves Amsterdam

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: lunch met Ottolenghi.

Kok/rockster Yotam Ottolenghi verkocht 400.000 kookboeken in Nederland: 'Bijna net zoveel als Jamie Oliver, right?' Met Nacaratchef Ron Blaauw. Beeld Schuim

Alleen al in Nederland verkocht Yotam Ottolenghi 400.000 kookboeken. Er ontgaat mij wel meer. Ik ben op weg naar een grootheid voor de lunch in Nacarat, op de bovenste etage van een overigens zowat lege Hudson's Bay.

Onderweg kom ik collega Judith Zilversmit tegen. Haar moeder zei: "Begin er maar niet aan. Vijf uur aubergines garen doe jij toch niet."

Ottolenghi is voor de echte liefhebber. In de praktijk: vrouwen. Ook omdat het vooral groenten zijn. We lopen voorbij de damestassen en -schoenen naar een goudkleurige lift. Dit is inderdaad een vrouwenfeestje.

In Nacarat is het prachtig uitkijken over de stad. Een ober vraagt wie gemberthee heeft besteld, alleen aan de vrouwen aan mijn tafel, niet aan mij. Zo zie je maar weer: profiling werkt wel.

Michel Schoonheim van de uit­geverij slaat op mijn schouder: "Is dat wat voor jou? Culinair?"

De vraag stellen is hem beantwoorden, zeggen ze, dus ik wek hier duidelijk de indruk van een zwijn tussen de paarlen. Het lukt me niet Schoonheim antwoord te geven, ik kan alleen maar lachen.

Tegenover me zit wel een echte culi. Colette Beyne: "Wow, dit maak je niet vaak mee. Ik heb gegeten met Bill Granger, Nigella Lawson en Jamie Oliver. En nu Yotam." Ik moet haar vragen twee van die drie namen te spellen.

We beginnen met de dips: stukjes pita met schaaltjes met baba ganoush, tahin en zo. Tzatziki ken ik wel. Beyne: "Heerlijk! Allemaal zo mooi zalvig, hè. Kwestie van geduld."

Chef Ron Blaauw houdt ook nog even een praatje met de rockster zelf. Een dag eerder stonden vrouwen anderhalf uur in de rij voor een foto met hem. Ottolenghi lóves Amsterdam. Deze ochtend heeft hij ontbeten met haring.

Als koude mezze eet ik geroosterde flespompoen, met rode ui, tahin en za'atar. Mijn disgenoten vragen hoe het me smaakt.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

Nou ja, ik vind het meisjeseten.

Ik verwacht een klap voor mijn kop, maar de uitgevers naast me zien er meteen de titel van een boek in. Ik gun iedereen het beste.

De warme mezze dan. De rolletjes die eruitzien als een vleeshapje zijn stiekem courgette, maar ik eet een werkelijk verrukkelijke gamba met ouzo, dragon en feta. Kijk, dit is jongetjesvoedsel en toch niet meteen speenvarken aan het spit. Zo lust ik het ook.

Een disgenoot is vooral onder de indruk van de combinatie met venkel, maar die was mij niet opgevallen. Wat mannen versiering noemen, noemen vrouwen een side-dish.

De desserts komen op tafel, maar ik sla over. Om me heen maak ik meisjes blij.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat lunch met Yotam Ottolenghi
Waar Nacarat, Amsterdam
Wie Yotam Ottolenghi, Ron Blaauw, Jacques Hermus, Janny van der Heijden, Jonah Freud, Nadia Zerouali, Colette Beyne
Wanneer vrijdag 17 november, 12.00 tot 14.30 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans maakte met Ottolenghi’s Sweet thuis ook een meisje blij


Culinaire toppers Jonah Freud (Kookboekhandel), Jacques Hermus (Het wilde eten) en Janny van der ­Heijden (Heel Holland bakt). 'Wij zijn de 3 J's.' Beeld Schuim
De overburen aan tafel: Koen van Gulik (Wereldbibliotheek), Colette Beyne (Keuken van Colette) en ­foodwriter Joyce Huisman. Beeld Schuim
Roos Flink, Miriam Brunsveld, Josja Zijlstra en Zoë Blaanboer van Nieuw Amsterdam/Fontaine Uitgevers. Zijlstra: 'Zo komt het gegrilde speenvarken, don't worry.' Beeld Schuim
Michel Schoonheim (Fortaine Uitgevers) en Nadia ­Zerouali, winnaar van het Gouden Kookboek 2017 met Souq. Beeld Schuim
Hayke van Dommelen (Haykekookt) en Martine de ­Ridder (Mrs Martine). In de tas: Kik. Het is zijn eerste ­uitje. Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden