Plus

'Ons schoolbestuur vindt elf uur per dag werken normaal'

In Amsterdam-Noord verzamelden stakende leraren zich donderdagmorgen voor de betoging in Den Haag. Basisschoolleerlingen waren vrij. In het AMC konden zij leren levens redden.

Lorianne van Gelder en Noor Lagendijk
null Beeld anp
Beeld anp

Het zit ze hoog, de leraren. Ze zouden niet snel staken, maar het werd tijd. En die half miljard die woensdag ineens vrijkwam, is 'een druppel op een gloeiende plaat'.

Eerst zien, dan geloven, klinkt het ook. "We willen serieus worden genomen," zegt Diana Brouwer, leerkracht in het speciaal onderwijs. "De politiek moet voor ons kiezen. De noodkreet moet luid en duidelijk zijn."

Niet missen
Twee leraren van een school op IJburg die niet met naam in Het Parool willen, noemen de staking niet alleen een signaal aan de overheid, maar ook aan hun eigen bestuur.

"Dat vindt het normaal dat we elf uur per dag werken." Hun bestuur had laten weten dat het staken 165.000 euro kost - de keuze om te staken was aan hen.

Intussen grijpen anesthesisten in het AMC de mogelijkheid aan donderdag hun kinderen - die de dag vrij hebben - mee te nemen naar het werk, om hen bij te scholen in de acute geneeskunde ('Levens redden doe je zo!'), onderdeel van de interne geneeskunde.

Anesthesist Hennie Metske heeft haar dochters Eline (8) en Marloes (9) meegenomen. Ze heeft nachtdienst gehad, maar dit is een dag die zij niet wil missen. "Er zijn zelfs artsen die een vrije dag hebben opgenomen of onderling hebben geruild zodat ze hierbij kunnen zijn."

Les reanimeren
Of ze ook arts willen worden, weten de kinderen nog niet. Dat hangt af van hoe leuk deze dag wordt, vertellen ze. En levens redden, zoals hun vaders en moeders? "Alleen als het nodig is," zegt Eline. "Ik hoop wel dat we straks poppen gaan masseren, en niet gaan kleuren. Daar ben ik te oud voor."

De bovenbouw krijgt een les reanimeren, in wat normaliter de kinderverkoever is. Twee poppen liggen op de grond. "Je komt thuis en papa ligt er zo bij. Wat doe je dan?" vraagt Metske.

Een meisje: "Hem wakker maken, 112 bellen en op zijn borstkas drukken. Als je geluk hebt, wordt hij wakker." Al tellend begint ze met drukken. "Een nieuwe generatie dokters!" roept een arts.

Lees ook: Tienduizenden meesters en juffen gaan staken, dit is waarom

Ook speciaal onderwijs staakt

Niet alleen basisschoolleerkrachten staken donderdag, ook het voortgezet speciaal onderwijs sluit de deuren. Want deze speciale middelbare scholen vallen onder het primair onderwijs.

De meeste middelbare scholen voor speciaal onderwijs zijn donderdag ook dicht. Hoewel het voortgezet onderwijs niet staakt donderdag, valt het voortgezet speciaal onderwijs wettelijk onder het basisonderwijs. Leraren krijgen daar ook minder betaald dan op reguliere middelbare scholen.

Voor het speciale onderwijs is het ingewikkelder om de school dicht te houden dan voor andere scholen. "We hebben te maken met kwetsbare kinderen, die kunnen van slag raken als ze een dag niet naar school gaan," zegt Bertie van der Linden van Altra.

Werkdruk en salarisverschil
Dat is een reden waarom het Altra College Bleichrodt 's ochtends wel open was voor hun mavo-, havo- en vwo-scholieren. "Deze kinderen hebben behoefte aan structuur." 's Middags gaan de docenten naar Den Haag. Daar worden donderdag 30.000 demonstranten verwacht.

Ook bij de Alphons Laudyschool, voor kinderen met een verstandelijke beperking, staken de leraren. Directeur Francesca Knol vindt het niet meer dan normaal. "Bij de vorige actie deden we niet mee, omdat een uurtje dicht gaan voor onze kinderen heel ingrijpend is. Maar nu vonden we het wel belangrijk."

Knol noemt de werkdruk, het lerarentekort en het salarisverschil als voornaamste drijfveren om mee te doen. Leraren in het voortgezet speciaal onderwijs krijgen namelijk onder dezelfde cao betaald als basisschoolleerkrachten. Oneerlijk, vinden zij.

Peter Poppenk, projectmanager bij Altra, geeft aan dat ze eigenlijk hetzelfde aanbod hebben als gewone middelbare scholen. Ook zij bieden vmbo, havo en vwo aan met de veelheid aan vakken.

Steun van ouders
"Onze klassen zijn misschien kleiner, maar onze leerlingen zijn ingewikkelder. Docenten bij ons op de havo krijgen minder betaald dan op een gewone school, dat is best gek. We hebben ook concurrentie van het mbo, we kunnen gewoon minder salaris betalen. Daardoor kampen wij ook met het lerarentekort."

De meeste ouders hebben hun steun voor de staking uitgesproken, al is opvang regelen voor hun kind gecompliceerd omdat zij niet naar de buitenschoolse opvang kunnen. Knol: "Het is vervelend voor de ouders, maar ze hebben het bij ons allemaal zelf opgelost."

Poppenk wil door te staken aandacht vestigen op deze kleine speler - in de stad gaan ongeveer 3000 kinderen naar het speciaal onderwijs. "Ik snap dat we niet iedere dag op de voorpagina staan, maar het zou prettig zijn als mensen ervan doordrongen worden dat mensen met hart en ziel werken voor jongeren die vaak al een lange, lastige onderwijscarrière achter de rug hebben."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden