Onrustige zomer houdt volgens Theodoor Gilissen aan

Amsterdam is jarenlang de bakermat van bedrijvigheid en handel en de wereld die de ondernemingen financiert. Hier ontstonden de banken en de beurzen. Wat gebeurt er momenteel in Amsterdam als financieel centrum? Het Parool peilt de stemming. Vandaag: hoe de Amsterdamse bank Theodoor Gilissen beleggers door de Brexit-perikelen helpt.

Het kantoor van Theodoor Gilissen aan de Keizersgracht. Beeld TON DAMEN
Het kantoor van Theodoor Gilissen aan de Keizersgracht.Beeld TON DAMEN

Ineke Valke, beleggingsstrateeg bij de private Amsterdamse bank Theodoor Gilissen, verwacht een onrustige zomer. Het is onduidelijk hoe de Brexit voor beleggers uitwerkt en allerlei nieuwe gevaren liggen op de loer.

Ziet u geen acute crisis?
Het gevoel van crisis lijkt niet aanwezig. Wat we nu zien is vergelijkbaar met wat we in februari zagen. Toen was er ook een zekere angst voor recessie. Dat was zichtbaar op de financiële markten, maar niet in de economie zelf. Die situatie is er nu weer. Maar die onzekerheid moet niet lang duren.

Waar hangt dat van af?
In het Verenigd Koninkrijk zijn investeringen afgenomen. Huishoudens reageren daarop. Mensen weten niet hoe hun toekomst eruit ziet. Het vertrouwen daalt, er wordt minder besteed en dat werkt door in de echte economie. Expats gaan zich uit Londen terugtrekken, het pond is gedaald. Er worden mensen ontslagen. Prijzen stijgen. Onduidelijk is of en hoe dit kan overslaan naar het vaste land van Europa. En vergeet niet dat het Verenigd Koninkrijk nog twee jaar de tijd heeft om van Brexit af te zien.

Zijn er ook andere factoren?
Als de verkiezingen in de Verenigde Staten door Donald Trump worden gewonnen is de onzekerheid in de wereld helemaal troef. Hij wil een protectionistisch beleid en hervorming van de gezondheidszorg. De kredietbeoordelingen van Engeland zijn met twee stappen verlaagd. Dat kan voor de VS ook gebeuren, bij belastingverhoging en hogere uitgaven.

De zomer en de vakanties dempen de emoties toch?
Dat is geen vast gegeven. Vroeger hadden we een campinghausse op de beurzen en vorig jaar kregen we een knal naar beneden vanwege het slechte presteren van China. Wat momenteel aan de aandacht ontsnapt is dat China hard bezig is met de geleidelijke devaluatie van de yuan, de Chinese munt, en dat wordt in de markt niet gewaardeerd. Het wordt financieel gezien geen zorgeloze zomer, vrees ik.

Wat adviseert u beleggers?
We zijn 'neutraal' jegens aandelen. Ze zijn niet echt te duur, maar ook niet aantrekkelijk wegens onzekerheden. We adviseren minder obligaties aan te houden dan gebruikelijk omdat veertig procent van de staatsleningen een negatieve rente heeft. Wij zien meer waarde in schulden in opkomende markten of bedrijfsleningen. Verder proberen we via beleggingsfondsen die investeren met behulp van derivaten, effecten die hun waarde ontlenen aan bijvoorbeeld aandelen, olie of de rente, in te spelen op ontwikkelingen, zoals het veranderen van de rente, of die short kunnen gaan - aandelen verkopen die je niet hebt - in overgewaardeerde aandelen.

Wat doet Theodoor Gilissen hierbij anders dan andere banken?
Wij geloven dit jaar bijvoorbeeld nog in Amerikaanse aandelen. Ze hebben de naam overgewaardeerd te zijn. Dat klopt, maar ze renderen ook beter dan andere aandelen. En de dollar trekt weer aan. Wij adviseren ook meer naar de obligaties van opkomende markten te kijken. En: we gaan uit van een nog bredere spreiding van beleggingen. In roerige tijden besteden we ook meer persoonlijke aandacht aan de cliënten.

Wat verandert er mede in het licht van Brexit voor Amsterdamse banken?
Dat weten we niet precies. Banken in Londen moeten om vrij zaken te kunnen doen een financieel paspoort hebben. Dat paspoort kan bij de Brexit ingetrokken worden. Zwitserland vaart weliswaar wel bij de geïsoleerde positie, maar bedenk wel dat het land meer dan honderd bilaterale contracten heeft moeten afsluiten. Het kost jaren om dat op te bouwen. Britse banken zullen dan formeel moeten verhuizen. Dat vergt kapitaalbeslag in zowel Londen als het Europese vasteland en het wordt ingewikkelder, vanwege de verschillende vereisten door de overheden en kosten. Het valt nog niet goed te overzien. Ook niet of wij hier markt van Londen af kunnen snoepen.

Handelaren op de beursvloer op Wall Street in New York. Beeld ANP
Handelaren op de beursvloer op Wall Street in New York.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden