Onrustige nacht in Utrecht, geen grote incidenten in Den Haag

De politie in Utrecht heeft tijdens de jaarwisseling 38 mensen aangehouden. 23 van hen zijn minderjarig. De hulpdiensten in Den Haag hebben een zeer drukke oudejaarsnacht achter de rug, maar die verliep volgens de gemeente zonder grote incidenten.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens de politie moest de mobiele eenheid diverse keren ingrijpen in Utrecht. De 38 mensen werden aangehouden voor onder meer het verstoren van de openbare orde, vernielingen en openbare dronkenschap. Ook werd er met zwaar vuurwerk gegooid, waardoor een agent een gescheurd trommelvlies opliep.

De brandweer in de regio Utrecht rukte 313 keer uit naar incidenten tussen dinsdag 18.00 uur en 1 januari 06.00 uur. In 280 gevallen ging het om branden, waarvan 110 in containers. Bij drie incidenten, in de gemeenten in Soest, Vijfheerenlanden en Zeist, was sprake van agressie of geweld tegen brandweermensen of piketfunctionarissen van de Veiligheidsregio Utrecht. Omdat de veiligheidsregio een nieuwe methode gebruikt, is een vergelijking van de cijfers met voorgaande jaren lastig.

Den Haag

De brandweer is in Den Haag 608 keer uitgerukt. Volgens de voorlopige cijfers zijn er 33 autobranden geweest. Dat zijn er vijf meer dan vorig jaar. De politie registreerde voor de stad Den Haag 44 aanhoudingen en 178 meldingen over onder meer vuurwerkoverlast, vandalisme,vernieling en mishandeling.

De gemeente Den Haag wijst erop dat de voortekenen niet gunstig waren. De afgelopen weken was het onrustig in met name Scheveningen, Duindorp en Laak. Vooral jongeren richtten vernielingen aan, staken vuurwerkbommen af en zochten de confrontatie met de politie. De onrust had waarschijnlijk te maken met het besluit van de gemeente Den Haag om geen vergunningen te geven voor de jaarlijkse vreugdevuren op de stranden van Duindorp en Scheveningen.

“Dit heeft er zeker aan bijgedragen dat er door alle hulpdiensten, het Openbaar Ministerie en alle onderdelen van de gemeente al in een vroeg stadium nauw is samengewerkt om er alles aan te doen waardoor de jaarwisseling dit jaar veilig en feestelijk kon verlopen,” stelt de gemeente.

Waarnemend burgemeester Johan Remkes stelt dat hij ‘trots’ is op de inwoners van Den Haag en de professionals en vrijwilligers die hebben geholpen om de jaarwisseling zo goed mogelijk te laten verlopen. “Daarbij kunnen we de ogen niet sluiten voor het feit dat er ook dit jaar weer een ongekend beslag gelegd is op de totale capaciteit van zowel de politie als brandweer alsook de schoonmaakdiensten in onze regio om wat toch een feestje is in goede banen te leiden,” aldus Remkes. “Dat daarbij in een aantal gevallen sprake is geweest van geweld en bedreiging richting hulpverleners en vertegenwoordigers van de media, is onacceptabel.”

Amsterdam: geweld tegen hulpverleners

De jaarwisseling in Amsterdam is onrustig verlopen. Het aantal incidenten was vergelijkbaar met vorig jaar, maar hulpverleners zijn vaker in hun werk belemmerd - soms zo ernstig dat ze zich moesten terugtrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden