Onrust rondom het Slotervaart blijft

Het voortbestaan van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis is onzeker, ook na het vorige week gesloten akkoord met zorgverzekeraar Achmea. Het opeisen van een miljoenenlening door de Beverwijkse familie Schram kan tot financiële problemen leiden.

null Beeld anp
Beeld anp

De lening dateert uit 2006, toen Aysel Erbudak en haar zakenpartner Jan Schram het ziekenhuis overnamen. Jan Schram overleed eind vorig jaar. Op 8 januari stelde zijn neef Pim Schram per mail de later geschorste ziekenhuisdirecteur Erbudak een brief in het vooruitzicht 'met het verzoek de lening terug te betalen'. De mail, in bezit van deze krant, staat haaks op een bericht van de ziekenhuisleiding van vrijdag, dat 'de erven Schram hebben bevestigd dat voor hen de continuïteit van het ziekenhuis (in de geest van Jan Schram) voorop staat'.

Op 21 januari zou Erbudak de familie Schram hebben verteld dat ze terugbetaling van de lening zou traineren. Volgens ingewijden was dat een voorname reden voor haar schorsing. De officiële reden is haar solistische optreden in de aanvankelijk mislukte onderhandelingen met Achmea. Onzeker is of de familie Schram nu nog de lening wil opeisen. De familie weigert commentaar.

Aanvankelijk ging het om 26 miljoen euro, inmiddels 21 miljoen. Met de resterende 5 miljoen gaf het ziekenhuis deze maand nieuwe aandelen uit, die nu vermoedelijk in bezit van de familie Schram zijn. Dat lijkt te zijn bedoeld om een meerderheidsbelang van Erbudak te blokkeren. Na Jan Schrams overlijden zouden de aandelen eerst aan haar moeten worden aangeboden. Volgende week dient hierover een kort geding. Ze hoopt de aandelenemissie terug te draaien.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden