Plus

Onrust over woningruil met pand op gracht

Multimiljonair Eric Bijlsma kreeg via een woningruil een huurhuis van Stadsherstel op de Leidsegracht, maar hij stond niet op de wachtlijst. De buurt spreekt er schande van; Stadsherstel ziet er geen kwaad in.

Leidsegracht 61, dat het echtpaar Lubbers met Bijlsma ruilde tegen een ander huurhuisBeeld Floris Lok

Als we aanbellen bij Leidsegracht 61 doet een jongeman open. Op de vraag naar mijnheer Bijls­ma, wordt gezegd: "Even wachten, hij is boven." Na een paar minuten verschijnt een jongen die zich voorstelt als Buck Bijlsma. En Eric Bijlsma? "Ja," zegt Buck, "dat is mijn vader. Eric woont hier ook, maar hij is afwezig."

Het bezoekje op een vrijdag levert de informatie op die de situatie in het grachtenpand van Stadsherstel typeert. Ondernemer Eric Bijlsma, huurt het monumentale grachtenpand sinds oktober, maar is door zijn werk vaak afwezig. Het pand wordt dan alleen bewoond door zijn zonen en enkele van hun vrienden.

Bijlsma verkreeg de huur door het huis tegen een ander huurhuis te ruilen met de toenmalige bewoners, het oudere echtpaar Bert en Ria Lubbers, die uiteindelijk niet in het nieuwe huurhuis zijn gaan wonen. Buurtbewoners zijn er wit­heet over, vooral omdat Bijlsma niet op de wachtlijst van Stadsherstel staat.

Protest
Lize Alink, lid van Stadsherstel, heeft geprotesteerd tegen de woningruil. Ze vindt dat dit nooit goedgekeurd had mogen worden. "Dit lijkt op rommelen," zegt Alink. "Als dit mogelijk is, zullen leden en donateurs van Stadsherstel de organisatie anders gaan beoordelen. Deze woningruil lijkt vooral een schijnconstructie om iemand een huis toe te spelen. De constructie is op papier gladgestreken. Dat neemt niet weg dat het niet klopt en dat deze kwestie iedereen blijft bezighouden tot Stadsherstel dit alsnog oplost."

Ook moet het belang van Lubbers in de deal volgens haar en diverse andere omwonenden duidelijk worden. Een van de buren: "Om welke reden heeft hij geruild met Bijlsma? Hij had eenvoudig de huur kunnen opzeggen. Zo lang dit schimmig blijft, stinkt deze zaak."

Stadsherstel telt bijna tienduizend leden, van wie de meesten op de al jaren gesloten wachtlijst voor een woning staan. Zij vissen nu achter het net. Per jaar komen ongeveer zeventig van de negenhonderd huizen van Stadsherstel vrij voor de verhuur.

Intern dient Stadsherstel tegenover de leden en de donateurs wel in te staan voor een transparante en eerlijke verdeling van de woningvoorraad. Bovendien heeft Stadsherstel de reputatie hoog te houden als restaurerende monumentenorganisatie met een maatschappelijk doel.

Het andere pand van Bijlsma aan de LeidsegrachtBeeld Floris Lok

Geen grote huurverhoging
Bijlsma heeft voor de ruil een deal gemaakt met Stadsherstel. Hij accepteerde de woningruil zonder dat het huis door de eigenaar eerst werd opgeknapt. In plaats daarvan liet hij het huis zelf verbouwen. Bijlsma voorkwam zo een extra forse huurverhoging.

Bijlsma is multimiljonair en eigenaar van diverse andere woningen, waaronder een woning aan de overkant van Leidsegracht 61 en hij bezit sinds kort een woning op het Amstelveld, die op dit moment wordt verbouwd.

Omwonenden willen niet met hun naam in de krant. Sommigen zijn bevriend of bevriend geweest met Bijlsma of met het echtpaar Lubbers. Maar ze laten allen weten ontstemd te zijn over de woningruil.

Pauline Scheltema, de buurvrouw op nummer 63, schrok zich een ongeluk toen Bijlsma klaar was met de verbouwing. "Ineens kwamen daar vier jongens met van die petjes achterstevoren op scootertjes aanscheuren," zegt Scheltema. "Ik heb meteen Stadsherstel gebeld." Het bleek te gaan om de zonen van Bijlsma die er officieel zelf ook woont, maar hem heeft Scheltema er nog nooit gezien. Overigens zegt Scheltema aan de jongens gewend te zijn. "We hebben absoluut geen last van ze."

Bert Lubbers, die nummer 61 achter liet, zegt in eerste instantie zich de details van de ruil niet meer te kunnen herinneren. Hij heeft de ruilwoning van Bijlsma gehuurd, maar nooit betrokken en bivakkeert nu met zijn vrouw in hun vakantiehuis in Frankrijk. Het stel zal uiteindelijk naar een nieuwbouwkoopappartement in Diemen verhuizen. Lubbers zei later toelichting te willen geven, maar reageert tijdens een tweede gesprek geïrriteerd en zwijgt vooral.

Veel vriendelijker klinkt het heldere commentaar van Eric Bijlsma. "Dit is mijn pied-à-terre in Amsterdam," zegt hij. "Ik heb uit mijn eerste gezin grote kinderen. Er komen drie zonen te wonen; twee zitten er al, en een ervan studeert, Buck. Het leek mij leuk om dicht bij ze te kunnen zijn, ook om een oogje in het zeil te houden."

Als Buck over een paar jaar is uitgestudeerd vertrekken de zonen volgens Bijlsma weer en komt de woning weer vrij. Het was mogelijk beter geweest iets te kopen, erkent Bijlsma. "Maar dat is op dit moment wat moeilijk op de gracht."

Personal assistant
Over het huurhuis dat hij voor Lubbers achterliet: "Ik ben dat adres even kwijt, maar daar heb ik gewoond. Ik woon nu bij Buck. Hoe de woningruil is gegaan weet ik niet. Dat heb ik mijn personal assistant laten doen. De gesprekken met Stadsherstel zijn deels buiten mij om gegaan. Maar ik heb mij laten verzekeren dat wat we deden volledig in overeenstemming met de wet is geweest. Ik heb het namelijk niet nodig iets illegaals te doen. Ik heb volledig te goeder trouw gehandeld."

Dit wordt volmondig bevestigd door Jasper Wesselingh, van de afdeling Verhuur en Juridische Zaken bij Stadsherstel. 'De woningruil is (juridisch) in orde bevonden,' stelt hij in een schriftelijke reactie. Wesselingh stelt dat Stadsherstel de ruil niet kon tegenhouden omdat het een wettelijk recht is. "Daarom komen wij niet toe aan de vraag of wij van ons eigen beleid zijn afgeweken."

Wel heeft Stadsherstel Bijlsma laten weten het niet netjes te vinden als Lubbers niet in de ruilwoning is gaan wonen. Stadsherstel weigert overigens het adres van het ruilpand bekend te maken. Hetzelfde geldt voor de huurprijzen en de verbouwingskosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden