Onrust over Westermoskee

AMSTERDAM - Stadsdeel De Baarsjes is in grote verwarring over de geheime overeenkomst tussen woningbouwcorporatie Het Oosten en Milli Görüs. Buurtbewoners en deelraadsleden willen weten wat de koers van de Westermoskee gaat worden.De vraag is nu of de Westermoskee, zoals oorspronkelijk in een convenant met de partijen en stadsdeel De Baarsjes was vastgelegd, een open en op integratie gericht godshuis wordt of dat het een naar binnen gericht conservatief islamitisch bolwerk wordt.

De deelraadsfracties hebben besloten directeur Frank Bijdendijk van Het Oosten en Fatih Dag, voorzitter van Milli Görüs, voor de deelraadvergadering van vanavond uit te nodigen om opheldering te komen verschaffen.

Miljoenenschade

Het Oosten dreigde met een kort geding omdat het vreesde dat Manderen BV de aanvraag voor de bouwvergunning zou intrekken. Daardoor zou Het Oosten na alle investeringen met een miljoenenschade blijven zitten. Milli Görüs had op bevriezing van de aanvraag aangedrongen omdat het vreest dat de bouw niet vijftien, maar achttien miljoen euro zal kosten.

Volgens Doede Jaarsma van Het Oosten hebben de corporatie en Milli Görüs nu een overeenkomst getekend waarin het project gerealiseerd kan worden ''zonder dat één van beide partijen schade lijdt,'' aldus Jaarsma.

Het Oosten had eerder het aftreden van Fatih Dag, de conservatieve voorzitter van Milli Görüs, geëist, nadat een geheim contract aan het licht was gekomen waaruit bleek dat de Westermoskee in handen komt van het Duitse hoofdkantoor. Dag zegt aan te blijven. ''Mijn positie staat niet ter discussie,'' aldus Dag.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden