Onrust over verslaafden naast autisten bij AMC

Pas eind juni kreeg het bestuur van het Altra College in Zuidoost te horen dat het een verslaafdenopvang als buurman zou krijgen. Ouders van de school voor kwetsbare kinderen maken zich zorgen.

Leonie Hosselet
Het Altra College Bleichrodt op het terrein van het AMC. Beeld Jean-Pierre Jans
Het Altra College Bleichrodt op het terrein van het AMC.Beeld Jean-Pierre Jans

'Autisten worden heel gemakkelijk angstig. Ze kunnen het gedrag van anderen moeilijk begrijpen,' zegt Sake Vogelzang, vader van twee kinderen met een autistische stoornis. Wat zal gebeuren als zij een verslaafde bij hun school tegenkomen, kan hij niet voorspellen. Maar een kind zou zo van slag kunnen raken dat het verder in zijn schulp kruipt en niet meer naar school durft te gaan.

Vogelzang is voorzitter van de ouderadviesraad van het Altra College Bleichrodt, die overigens in maart al vermoedde dat er een verslaafdenopvang naast de school zou komen. Deze school en het aangrenzende Altra College Bascule richten zich op kinderen met een vorm van autisme, adhd, odd of depressieve klachten.

Overvallen
Het bestuur toonde zich eind juni onaangenaam verrast dat in een pand van ggz-instelling Arkin naast de scholen, op het terrein van het AMC in Zuidoost, een Domus Plusopvang van het Leger des Heils zou komen. Deze opvang voor langdurig verslaafden met een verstandelijke beperking zou eind deze maand al opengaan. 'We voelen ons overvallen,' zegt Vogelzang. 'En dat midden in de schoolvakantie. Veel ouders zijn niet eens te bereiken.'

Volgens het Leger de Heils was het niet mogelijk betrokkenen eerder op de hoogte te stellen, omdat de vergunningen nog niet rond waren. Een medewerker van het Leger des Heils zei tegen AT5 wel dat het eerder had moeten gebeuren.

Vogelzang snapt dat de groep érgens opgevangen moet worden, maar vindt opvang naast deze school wel erg ongelukkig. 'Het zijn twee heel kwetsbare groepen naast elkaar.'

Nieuwsgierig
Wat ouders bang maakt, is dat hun kinderen zo sneller met drugs in aanraking zullen komen. Zij zijn net zo nieuwsgierig naar alcohol en drugs als andere pubers, maar kunnen minder maat houden. Het Leger des Heils zegt dat het veel ervaring heeft met de doelgroep en weet waar het aan begint.

Veel scholen zoals deze zijn er niet in Nederland. Kinderen voor wie op andere scholen geen plaats is, kunnen er met psychologische begeleiding een havo- of vwo-diploma halen. Ook de verslaafden in een Domus Plusopvang konden elders vaak niet meer worden geholpen. Beide groepen kunnen dus moeilijk ergens anders terecht.

Risico's
Het Leger des Heils, Arkin, Altra en de gemeente praten over een oplossing. De opvang tegenhouden is geen optie, zegt Nicolette Engbers, lid van de raad van bestuur van Altra. Waar het nu om gaat, is tijd. De school probeert de opening uit te stellen tot 1 oktober, opdat ouders en leerlingen kunnen worden voorbereid op de nieuwe situatie. Ook zal onderzoek moeten uitwijzen welke risico's er zijn en hoe de veiligheid kan worden gewaarborgd.

Ouders vragen zich af waarom dat niet eerder is gebeurd. Vogelzang: 'De school barst van de mensen die werken in de jeugdpsychiatrie. Een belletje was genoeg geweest.'

Ook vanuit de politiek zijn er vragen. Voorzitter Jan Paternotte van de gemeenteraadsfractie van D66 wil van het college weten waarom het deze locatie heeft goedgekeurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden