Onrust over ligplaatsen

AMSTERDAM - Onder bootbezitters is ongerustheid ontstaan over een afmeerverbod voor recreatievaartuigen in de IJhaven. De Havendienst controleert sinds dit voorjaar streng: enkele bootjes zijn weggesleept.

Didi Eggink en Marcel van Schuppen, bewoners van de Veemkade hebben bij de bestuursrechter bezwaar aangetekend tegen het besluit van 18 maart van dit jaar van het Dagelijks bestuur van het Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied om het verlaagde deel van de Veemkade aan te wijzen als kade waar uitsluitend passagiersvaartuigen mogen afmeren.

De Haven Amsterdam doet bewoners 'fundamenteel tekort', aldus Eggink en Van Schuppen.

De gemeente Amsterdam heeft het gebied rond de IJhaven volgens Eggink en Van Schuppen geprofileerd als een hoogwaardig, multifunctioneel gebied waar wonen en werken geïntegreerd worden met het waterrijke karakter van de buurt.

''Helaas moeten wij als bewoners van de Veemkade dus constateren dat het ons, na betaling van bijvoorbeeld meer dan 4500 euro erfpachtcanon voor ons appartement in 2008 en een slordige honderd euro aan de Dienst Binnenwaterbeheer voor ons bootvignet, nog immer niet gegund wordt onze boot in de nabije omgeving van ons appartement te kunnen afmeren,'' aldus Eggink en Van Schuppen.

Aart Hiemstra, adjunct havenmeester, geeft ze weinig kans bij de rechter. ''Er geldt een algemeen afmeerverbod voor recreatievaartuigen in de havens van Amsterdam en dus ook in de IJhaven'' Bootjes konden lang ongestoord liggen in de IJhaven omdat er amper werd gehandhaafd. Hiemstra: ''Dat doen we nu wel, omdat we ons personeelsbestand op orde hebben.''

De recreatiebootjes zijn net muggen, zegt Hiemstra. ''Je slaat ze weg maar ze blijven terugkomen.''

Aan de Veemkade komt wel plek voor binnenvaartschepen, onder meer boten van oud-schippers, die daar mogen blijven 'totdat ze naar het bejaardenhuis gaan'.
Bewoner en bootbezitter Mark Smolders vraagt zich in het buurtblad IJopener af waarom er 'een pensioenplek' midden in een populair woongebied moet komen.
Volgens Eggink en Van Schuppen kunnen grotere schepen niet eens bij de Veemkade aanleggen omdat bolders en elektriciteitsaansluiting ontbreken.

Het duo is boos omdat de eigenaren van recreatievaartuigen geen alternatief wordt geboden om elders in de buurt af te meren. Zij hebben hun boot verderop, onder de Jan Schaeferbrug afgemeerd.

''Wij kunnen ons niet voorstellen dat ons vaartuig op deze manier welk passagiersvaartuig dan ook in de weg zal liggen.''
Hiemstra ziet dat anders: ''Dat mag óók niet. Ze moeten een normale plek voor hun boot zoeken. Ze horen in de grachten of in een jachthaven.''

Voor Smolders zijn dit geen alternatieven. De golven in de tussengrachten veroorzaken schade en bovendien liggen de kades vol. ''Afmeren in een jachthaven zal geen optie zijn, het afmeren van mijn sloep van 7,80 meter zal in de jachthaven 1300 euro per jaar moeten kosten.'' (HET PAROOL)

Onder bootbezitters is ongerustheid ontstaan over een afmeerverbod voor recreatievaartuigen in de IJhaven. Foto ANP Beeld
Onder bootbezitters is ongerustheid ontstaan over een afmeerverbod voor recreatievaartuigen in de IJhaven. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden