Onrust over internetheffing Buma/Stemra

De auteursrechtenorganisatie wil wel geld zien van populaire websites zoals YouTube en Hyves, maar afspraken zijn er nog niet. Foto ANP Beeld
De auteursrechtenorganisatie wil wel geld zien van populaire websites zoals YouTube en Hyves, maar afspraken zijn er nog niet. Foto ANP

DEN HAAG - Er is veel kritiek op de plannen van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra om geld te vragen voor het gebruik van muziekfilmpjes op internet. Critici vrezen dat internetters straks een dikke rekening krijgen omdat zij een paar filmpjes op hun weblog hebben gezet.

Sinds Buma/Stemra vorige week bekend maakte dat er geld betaald moet worden voor het plaatsen van een muziekfilmpje op internet, heerst er grote onrust in de internetwereld. Op weblogs en berichtensite Twitter regent het klachten. Want volgens de nieuwe tarieven die op 1 januari moeten ingaan, wil Buma/Stemra voor zes filmpjes, zogeheten embedded files, 130 euro per jaar in rekening brengen. Wie dertig filmpjes plaatst, moet 650 euro betalen.

''Dit is slecht voor het Nederlandse deel van het web en de muzikanten,'' zegt directeur Ot van Daalen van Bits of Freedom (BOF), dat de rechten van internetgebruikers vertegenwoordigt. ''Internet is gebaseerd op het delen van informatie, deze maatregel bemoeilijkt dat.''

Ook het CDA, GroenLinks en de SP zijn kritisch. De drie partijen willen dat het kabinet Buma/Stemra terugfluit omdat zowel individuele gebruikers als muzikanten de dupe zijn van de nieuwe tarieven. ''Artiesten worden sterk beperkt in de mogelijkheden via het web hun muziek onder de aandacht te brengen,'' aldus GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters over de gratis publiciteit die fans op eigen websites verzorgen voor hun favoriet band.

Buma/Stemra stelde dinsdag dat het niet van plan is te jagen op mensen die af en toe een filmpje plaatsen en er niets aan verdienen. Dat zou ondoenlijk zijn; alleen een netwerksite als Hyves heeft al meer dan negen miljoen leden van wie er velen muziekfilmpjes op hun persoonlijke pagina zetten.

De auteursrechtenorganisatie wil wel geld zien van populaire websites zoals YouTube en Hyves, maar afspraken zijn er nog niet. Zolang die er niet zijn 'hangt boven internetters een schaduw van vervolging,' aldus BOF-directeur Van Daalen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden