Onrust over ‘het Airbnb van het parkeren’ dat naar Amsterdam komt

Parkeren in Amsterdam. Beeld ANP
Parkeren in Amsterdam.Beeld ANP

Er is onrust ontstaan in Amsterdam over de aangekondigde komst van een app die het mogelijk maakt parkeertijd die bedoeld is voor visite door te verkopen aan onbekenden.

De PvdA in de gemeenteraad noemt het doorverkopen van parkeertijd ‘misbruik’. Volgens raadslid Dennis Boutkan worden de goedkopere bezoekersuren van bewoners dan immers ingezet voor mensen waar een bezoekersregeling nooit voor is bedoeld.

De app lekkerparkeren.nl van twee Amsterdamse ondernemers is al actief in Den Haag. Zij hebben een platform ontwikkeld waarmee de speciale parkeervergunning met 300 bezoekersuren die Hagenaars voor twee tientjes bij de gemeente kunnen aanschaffen, kan worden omgezet in klinkende munt.

Uren verkopen

Lekkerparkeren wil deze uren aan klanten verkopen voor 60 procent van het parkeertarief dat de gemeente in de betaalautomaat rekent. In het centrum betaal je dan niet 4,50 per uur, maar slechts 2,60 euro. Dit bedrag gaat naar degene die zijn bezoekersvergunning ter beschikking stelt. De app verdient per transactie 22 cent. In Den Haag reageren plaatselijke politici ook geërgerd door het initiatief van het bedrijf dat stelt ‘het Airbnb van het parkeren’ te willen worden.

Het Amsterdamse raadslid Boutkan noemt de brede verontwaardiging in de gemeenteraad van Den Haag terecht. Hij vraagt of het college het met hem eens is ‘dat het een illegaal initiatief is dat misbruik maakt van een regeling die juist is bedoeld om parkeren door bezoekers aan Amsterdamse bewoners aantrekkelijk te houden’.

Amsterdam

“In Amsterdam kunnen bewoners hun bezoek dat met de auto komt gedurende een vastgesteld aantal uren tegen een gereduceerd tarief laten parkeren,” laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Bedoeld dus voor eigen bezoek en niet voor commercieel gebruik. Als de bezoekersvergunning wordt gebruikt voor een ander doel dan waarvoor de vergunning is verleend dan kan de gemeente deze intrekken.”

Volgens de verantwoordelijk wethouder in Den Haag is doorverkopen ook niet toegestaan. Oprichter Vincent Biekman van het bedrijf zei tegen het AD gewoon door te zullen gaan met zijn app. Volgens hem is er niets mis. ‘Veel inwoners houden jaarlijks vele tientallen bezoekersuren over. Die vervallen als het nieuwe jaar begint. Zo kun je er juist geld mee verdienen. En gebruikers van die uren kunnen daardoor goedkoper parkeren, het bespaart in Den Haag 40 procent.’

Bij bezoekersparkeren kunnen bewoners hun visite tegen een gereduceerd tarief een bepaald aantal uren per maand of per kwartaal laten parkeren. Amsterdam heef sinds begin dit jaar de regeling voor bezoekersparkeren aantrekkelijker gemaakt: in de meeste gebieden is de korting verhoogd van 50 procent naar 65 procent van het geldende tarief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden