Onrust in de top van het GVB

Het rommelt in de top van het gemeentelijk vervoerbedrijf (GVB). Directeur Karel van Gils vertrekt, zijn collega Inge Vermeulen zit volgens ingewijden al langere tijd thuis.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Van Gils gold onder het personeel van het gemeentelijk vervoersbedrijf als de enige echte praktijkman in de directie. Hij hield alle gevoelige dossiers onder zich, zoals de Noord/ Zuidlijn en de Amstelveenlijn.

Ingewijden hielden al langer rekening met zijn vertrek. Van Gils is herstellende van een verkeersongeluk. Afgelopen maandag kreeg het personeel te horen dat besloten is dat hij na zijn herstel niet terugkeert.

Volgens ingewijden waren er spanningen tussen Van Gils en algemeen directeur Alexandra van Huffelen. Het GVB ging vanmorgen niet in op de vraag van deze krant of Van Gils' vertrek hiermee verband houdt.

'Effectiever'
Volgens een woordvoerster is sinds maart 'een gewijzigde overleg- en besluitvormingsstructuur doorgevoerd om de aansturing van de onderneming effectiever te maken'.

Onder Van Gils' verantwoordelijkheid staakte het GVB onlangs de mede­werking aan het schrijven van ­gezamenlijke rapportages met de gemeente over de aanleg van de Noord/Zuidlijn.

In een toelichting wees een GVB-woordvoerder op het risico van een te snelle oplevering van de metro, die eind 2017 moet gaan rijden.

Wethouder van Verkeer Pieter Litjens was daar 'uiterst ongelukkig' over. Van Gils ging ook over het materieel. Eerder stelde het bedrijf genoeg metrostellen te hebben, later kwam het GVB daarvan terug.

Van Gils' collega-directeur Vermeulen heeft zich volgens anonieme bronnen al weken geleden ziek gemeld. Ook hier zou sprake zijn van een conflict met Van Huffelen. Het GVB kon hier vanmorgen niet op reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden