Onrust in Betondorp na drie woningbranden

Onrust in Betondorp na drie woningbranden, waarvan twee in het huis van een bejaarde vrouw. De politie onderzoekt brandstichting.

De woning op de Zaaiersweg waar gisternacht brand uitbrak is dichtgetimmerd. Beeld Mats van Soolingen
De woning op de Zaaiersweg waar gisternacht brand uitbrak is dichtgetimmerd.Beeld Mats van Soolingen

Ze wil naar de tuin - het wordt tenslotte mooi weer - maar durft niet goed. 'Ik ben bang voor nog meer malle geintjes. Straks krijg ik een telefoontje dat ook mijn huis in de brand staat,' zegt een bewoonster van de Zaaiersweg.

Het huis van haar buurvrouw is dichtgetimmerd nadat gisterochtend omstreeks half vier brand was uitgebroken. Het was de tweede keer in korte tijd: op 18 juli was het ook raak.

De bewoonster, een tachtiger, was gisternacht niet thuis. Ze verbleef na de eerste brand bij familie, in afwachting van de opknapwerkzaamheden.
Twee buren moesten worden behandeld voor rookvergiftiging. De brandweer haalde drie jerrycans uit de woning en vermoedt brandstichting.

Forensisch onderzoek
De politie wil zo ver nog niet gaan: eerst moet het forensisch onderzoek worden afgerond. Overigens blijkt dat de eerste brand in het pand ook al wordt onderzocht op mogelijke brandstichting. Ook dat onderzoek loopt nog.

En pas als brandstichting vaststaat, wordt er opnieuw gekeken naar de nachtelijke woningbrand in februari in een bovenwoning op dezelfde Zaaiersweg, waarbij een man zwaar gewond raakte en het huis onbewoonbaar raakte. Om de man te redden gebruikte de brandweer een stormram. De brand ontstond vermoedelijk in het trappenhuis en ook toen werd brandstichting niet uitgesloten.

Geen spanningen
Bij de politie zijn geen spanningen of bedreigingen in de buurt bekend. Wel vloog vorig jaar september in de straat een auto in brand.
De politie deed gisteren buurtonderzoek. 'Ze vroegen of we iets hadden gezien,' aldus de buurtbewoonster. Haar bejaarde buurvrouw, met wie ze weleens sprak en die 'een paar jaar' in de straat woonde, reed op een scootmobiel en was ondanks haar leeftijd niet in de war, beaamt de politie.

'Twee keer brand in hetzelfde huis veroorzaakt onrust in de buurt,' zegt politiewoordvoerder Esther Izaks. 'We kijken ook of de opknapwerkzaamheden misschien iets te maken hebben met de brand.'
Wim de Waard van woningcorporatie Eigen Haard vindt twee keer brand in één pand ook vreemd. 'En drie woningbranden in zo'n korte tijd in zo'n klein gebied is veel.'

Eigen Haard
Ook bij Eigen Haard zijn geen spanningen in de buurt bekend. Of de gevonden jerrycans te maken hebben met de werkzaamheden, kan De Waard niet zeggen. 'We wachten het politieonderzoek af.'

Eigen Haard plaatste onlangs al hekken om de achteringang van de woningen af te sluiten, maar daar zit nog geen slot op. 'Daar gaan we nu vaart achter zetten.'

De wijkbeheerder van Eigen Haard zal 'zichtbaarder aanwezig zijn' in de buurt. Mogelijk komt in overleg met de politie een buurtbijeenkomst en cameratoezicht. De politie houdt het vooralsnog bij surveillance.
Klopt, zegt de bewoonster. 'Ze kwamen net weer voorbijrijden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden