Onrust door hoofddoekenverbod Atheneum

ANTWERPEN - Het Koninklijk Atheneum in Antwerpen bereidt zich voor op een woelige eerste schooldag. Met ingang van 1 september geldt er een verbod op hoofddoekjes. Moslims reageren woedend, de directrice van de school is met de dood bedreigd.

Op straat werd ze aangesproken door drie moslimmannen die haar toebeten dat ze zweepslagen verdiende en moest worden opgehangen. Het sterkt directrice Karin Heremans van het Koninklijk Atheneum in Antwerpen alleen maar in de overtuiging dat een hoofddoekenverbod hard nodig is om de radicalisering in de schoolbanken tegen te gaan.

Als één van de laatste middelbare scholen in Antwerpen voeren het Koninklijk Atheneum in Antwerpen en de dependance in Hoboken met ingang van 1 september een verbod op hoofddoekjes. Het atheneum aan de Franklin Rooseveltpaats - waar onder anderen Willem Elsschot en Paul van Ostaijen naar school gingen - zag het percentage moslima's de afgelopen vijf jaar stijgen van 51 naar 80 procent. Ze stroomden toe omdat ze hier nog een hoofddoek mochten dragen.

Heremans: ''Ik wil voorkomen dat we een concentratieschool worden. De moslima's verwijten me dat ik hun vrijheid afneem met het verbod. Dat klopt. Ik neem ze een deel van hun vrijheid af, om meer vrijheid aan anderen te geven. We hadden klassen met alleen maar meisjes met hoofddoek. Wie er geen droeg, voelde zich niet op z'n gemak. Ik zag hoe meisjes onder druk werden gezet. Hoe ze op school een hoofddoek droegen, maar hem op weg naar huis afzetten."

De beslissing van de schooldirectie leidde tot een storm van protest. Dagenlang demonstreerden moslima's aan de schoolpoorten. Ze beschuldigen Heremans ervan dat ze een 'witte school' wil. Moslimjongens kwamen haar vragen of ze niet apart les konden krijgen als de meisjes geen hoofddoek meer zouden dragen. De Antwerpse imam Nordine Taouil riep moslimouders op hun kinderen thuis te houden en zelf te onderwijzen. Hij is intussen op zijn uitspraken teruggekomen en distantieert zich nadrukkelijk van de bedreigingen die tegen Heremans zijn geuit.

Ook schrijfster Monica van Paemel mengde zich de voorbije dagen in het debat. ''Met religie heeft die hoofddoek nog maar weinig te maken'', is haar mening. Volgens haar besluiten jonge moslima's onder druk van hun omgeving om hun hoofd te bedekken. ''Ik heb de hoofddoeken zien vermenigvuldigen. Is er een plotse toename van religiositeit? Ik denk het niet. Het dragen van een hoofddoek is een vorm van sociaal gedrag dat niet zelden onder druk wordt opgelegd en waar steeds nadrukkelijker een politieke boodschap achter schuilgaat."

Heremans benadrukt echter dat ze niet alleen tegenstand heeft ondervonden maar ook veel steun heeft gehad. ''Oók vanuit Nederland", zegt ze. Om het voor de meisjes makkelijker te maken hun hoofddoek af te leggen, zijn er speciale kleedruimtes ingericht. ''Maar ik verwacht toch het nodige tumult op de eerste schooldag. Er zijn al betogingen aangekondigd, en meisjes hebben laten weten dat ze toch een hoofddoek de klas in willen smokkelen.''

Maar misschien valt het uiteindelijk allemaal nog mee. Van de driehonderd leerlingen die dreigden naar een andere school te verkassen - bijna de helft van het totale leerlingenaantal - hebben tot nog toe slechts drie hun dreigement ook echt waargemaakt. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden