Onrust binnen D66 rondom nieuwe kieslijst

Binnen D66, de grootste partij van de stad, rommelt het. Lijsttrekker Reinier van Dantzig heeft een aantal zittende raadsleden op niet-verkiesbare plaatsen gezet. In de partij wordt gesproken van een afrekening.

Ruben Koops
D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig Beeld anp
D66-lijsttrekker Reinier van DantzigBeeld anp

Officieel willen de D66'ers nog weinig kwijt over de nieuwe kieslijst, die pas 23 oktober wordt geopenbaard. Op de lijst staan de kandidaat-raadsleden waaruit de Amsterdammers op 21 maart 2018 een keuze kunnen maken.

Nu heeft D66 nog 14 raadsleden, maar een aantal huidige raadsleden die graag herkozen had willen worden zijn op onverkiesbare plaatsen gezet. Zo buitelde raadslid Marcel van den Heuvel van zijn huidige 11de plek naar een plaats tussen de lijstduwers en is Meltem Kaya, zorgspecialist van de fractie, ergens rond plek 30 geplaatst. Ook raadslid Bart Vink krijgt een plek buiten de top 20, de facto onverkiesbaar.

Drijvende krachten
Kaya en Van den Heuvel waren voor de zomer binnen de D66-fractie de drijvende krachten achter de campagne van wethouder Abdeluheb Choho (D66). Die had zich tegenover Van Dantzig gekandideerd als lijsttrekker, met als doel de partij naar links te trekken.

Choho verloor; volgens diverse partijleden moet de onverkiesbare plekken voor Kaya en Van den Heuvel in dit licht worden gezien. "Het is een afrekening voor de steun aan Choho," zegt een ingewijde.

Vink steunde Van Dantzig wel, maar was in de afgelopen vier jaar ook een raadslid dat zijn mening niet onder stoelen of banken stak. "Hoe braver hoe hoger," schampert een sympathisant van het trio, die zelf anoniem wil blijven omdat de plekken op de lijst nog niet helemaal vast staan.

Geheimhouding
Van Dantzig wil niet reageren omdat hij geheimhouding heeft beloofd totdat de lijst openbaar wordt. Namens de lijstadviescommissie laat Zoë Kwint weten dat er van een afrekening geen sprake is.

"Ik schrik daarvan want we hadden verwacht dat mensen teleurgesteld zouden zijn, maar niet dat het woord afrekening gebruikt zou worden. Daar is geen sprake van. Het is begrijpelijk dat mensen in de afgelopen vier jaar andere keuzes hebben gemaakt dan de lijsttrekker, daarop worden ze zeker niet afgerekend," zegt Kwint.

Raadslid Dehlia Timman nam het ook op tegen Van Dantzig, maar krijgt naar verwachting wel een verkiesbare plaats.

De 3800 leden kunnen tot 5 november nog wijzigingen aanbrengen in de concept kieslijst. In 2014 zorgde dit ervoor dat diverse kandidaten op hogere plekken werden geplaatst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden