Onrust bij ASV De Dijk na vertrek hoofdsponsor

Veel spelers van ASV De Dijk twijfelen over hun toekomst bij de club nu hoofdsponsor Heino Braspenning zich heeft teruggetrokken.

Curt Simons
Staf en selectie van tweededivisieclub ASV De Dijk uit Amsterdam-Noord Beeld Proshots
Staf en selectie van tweededivisieclub ASV De Dijk uit Amsterdam-NoordBeeld Proshots

De ambitie de tweede profclub van Amsterdam te worden zou de ijskast in kunnen. Clubvoorzitter Ton Langelaar ziet dat anders.

Braspenning, een Amsterdamse ondernemer met een bedrijf in scheepscoating, speelde een belangrijke rol bij de opmars van De Dijk in het amateurvoetbal. Mede door zijn investeringen is de club, in 2007 nog in de vierde klasse, inmiddels opgeklommen naar de tweede divisie.

Braspenning was een van de voortrekkers van de plannen om van De Dijk de tweede profvoetbalclub van Amsterdam te maken. Het nieuws dat hij na dit seizoen stopt als hoofdsponsor, kwam dinsdag voor veel mensen dan ook als een verrassing.

Honderd procent
Een conflict tussen Braspenning en voorzitter Ton Langelaar zou ten grondslag liggen aan die beslissing. Braspenning zelf wil er niets over zeggen, maar volgens Langelaar is dat niet het geval. "Er is een verschil van inzicht over de toekomst. Braspenning wil ergens honderd procent voor gaan, of niet. Voor nu heeft hij gekozen afstand te nemen van De Dijk."

De spelers eisten na de mededeling duidelijkheid van het bestuur over de gang van zaken rond het vertrek van Braspenning. Ze wilden vooral weten of De Dijk zonder het geld van Braspenning aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

Tweededivisieclubs moeten momenteel ten minste tien spelers een standaardcontract voor minimaal twaalf uur per week geven. Ook moet aan de spelers een minimumloon naar leeftijd en naar rato van de duur van het contract worden betaald.

Onduidelijke situatie
Over hoeveel spelers er onder contract staan en wat zij verdienen, wil het bestuur van De Dijk niets kwijt. Vanwege de onduidelijke situatie besloot de selectie deze week niet te trainen en werd een oefenwedstrijd tegen Hollandia, die donderdag op de agenda stond, afgezegd.

In plaats daarvan was er een gesprek met het bestuur van De Dijk. Dat duurde twintig minuten. Volgens Langelaar was het een goed gesprek. "Natuurlijk reageren spelers geschokt. Braspenning was een belangrijke factor binnen de club," zegt Langelaar.

"We hebben laten weten dat we dit seizoen aan onze financiële verplichtingen zullen voldoen. Over de verdere toekomst kunnen we nu nog niets zeggen, maar we zijn als een gek aan de slag gegaan om snel nieuwe sponsors te vinden. We willen de selectie graag behouden."

Betaald voetbal
Bij de zoektocht naar nieuwe geldschieters blijft Langelaar ambitieus. De tweede profclub van Amsterdam worden, blijft het ideaal. "We willen nog steeds richting het betaald voetbal. Alleen misschien in een ander tempo, want het wordt financieel toch een ander verhaal."

Aanvoerder Giovanni Sabajo bleef, net als de andere spelers, na het gesprek met het bestuur met veel vragen zitten. Vanaf maandag gaat de selectie weer trainen en donderdag staat er een gesprek met Braspenning zelf op het programma.

"Het bestuur zegt steeds dat het geen antwoorden heeft op onze vragen. Veel wijzer zijn we dus niet geworden," aldus Sabajo. "Hoe het verder gaat, weet ik niet. Elke speler staat er anders in. De meningen zijn echt verdeeld."

De Dijk speelt volgende week zondag de derby tegen AFC. De spelers willen die wedstrijd graag voetballen. Wat er in de winterstop met de selectie gebeurt, is onduidelijk.

Langelaar vreest niet voor een leegloop. "Spelers met een contract kunnen dan inderdaad weg. Maar dat hadden ze ook gekund als Braspenning niet was gestopt."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden