Onno Hoes blundert bij Giel op 3FM over fictieve tbs'er

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht heeft woensdagmorgen in de ochtendshow van Giel Beelen op 3FM een flinke blunder gemaakt. In de rubriek 'Gaat-ie Mee of zegt-ie Nee?' stelt een verslaggever de burgemeester van Maastricht vragen over Balthazar Blaaskaak, een niet-bestaande gevangene die uit een TBS-kliniek zou zijn ontsnapt. Hij zou nog vrij rondlopen en de straten van de Limburgse stad onveilig maken.

Redactie
Onno Hoes. Beeld EPA
Onno Hoes.Beeld EPA

'Deze straatterrorist loopt nog steeds rond in het zuiden van Limburg. Maakt u zich daar druk om?', vraagt de verslaggever van de radioshow aan Hoes in het programma. Hoes slaat vervolgens in het interview een flater in door net te doen alsof hij op de hoogte is van de loslopende crimineel.

'Natuurlijk maak ik me druk, maar ik heb hele goede mensen bij de politie en het Openbaar Ministerie die dit soort dossiers heel goed volgen en me daar ook in adviseren. Dus ik hoef er zelf niet om wakker te liggen. Ik zorg wel dat ik continu word geïnformeerd,' aldus Hoes.

De burgemeester weet het voorval te relativeren, zei een woordvoerder woensdag. "Het was rumoerig op de loper, dus hij kon niet alles goed verstaan. Daarom heeft hij in eerste instantie een algemeen antwoord gegeven.

Hij had al snel door dat het een grap was en heeft dat ook gezegd, maar dat gedeelte is er afgeknipt. Wat is uitgezonden, was niet het volledige item. Hij maakt er geen punt van, maar zal zichzelf een volgende keer wat meer tijd gunnen voordat hij een antwoord geeft."

Hoes is niet de eerste die zich door 3FM in de luren laat leggen. Eerder kwam PvdA-kamerlid John Leerdam in opspraak bij een soortgelijk voorval, wat Leerdam zelfs zijn zetel in Tweede Kamer kostte. Voormalig PVV-kamerlid Hero Brinkman tuinde niet in de val van Giel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden