Plus

Online strijden tegen populisme: 'Niet met gestrekt been'

Operatie Libero komt tot aan de verkiezingen elke avond bijeen om online de discussie aan te gaan met mogelijke PVV-stemmers. 'Ik vergeef het mezelf niet als Wilders wint en ik niets heb gedaan.'

Nouschka van der Meijden
Vanuit het 'hoofdkwartier' mengen de leden van de actiegroep zich in discussies met PVV-aanhangers. Rechts: Liesbeth Jongkind Beeld Rink Hof
Vanuit het 'hoofdkwartier' mengen de leden van de actiegroep zich in discussies met PVV-aanhangers. Rechts: Liesbeth JongkindBeeld Rink Hof

De tafel midden in de kamer staat vol krentenbollen, limonade en biertjes. Op laptopschermen vliegen sites als GeenStijl, Dumpert en
De Dagelijkse Standaard voorbij. Het zijn sites die bekendstaan om de populistische discussies die daar ontstaan.

Maar de groep Amsterdammers die vanavond op de Plantage Middenlaan actief is, hoopt juist een ander geluid te laten horen.

"We gaan er niet met gestrekt been in. We gaan voor de ontmoeting, niet een conflict."

Met die woorden trapt Esther Polak Operatie Libero af. Ze is een van de zeven oprichters van de ­Nederlandse tak van de actiegroep die online populistische 'reaguurders' op andere gedachten wil brengen.

De activistenbeweging komt oorspronkelijk uit Zwitserland. Daar zetten meer dan duizend mensen zich tijdens referenda online in om het populisme tegen te gaan. Inmiddels zijn in verschillende Europese landen zusterinitiatieven ontstaan.

Beneden elk peil
"In Nederland staan de VVD en PVV momenteel bijna gelijk in de peilingen," zegt mede-initiatiefnemer Olaf Paulus. Volgens hem is dit ook de reden waarom de 'zwijgende meerderheid' nu in actie komt. "Eén zetel kan al genoeg zijn om het verschil te maken."

Jelte, die niet met zijn volledige naam in Het Parool wil, heeft net een account aangemaakt op GeenStijl. 'Naar mijn idee zegt Wilders wel ­dingen, maar heeft hij vrijwel geen concrete plannen,' schrijft hij op het platform. 'Hoe gaat hij bijvoorbeeld het verwijderen van moskeeën voor elkaar krijgen?'

'BEET!' staat er nog geen minuut later onder het bericht van Jelte, dat opeens is verwijderd. Door de eerdere media-aandacht van Operatie Libero lijken mensen op het forum beducht voor de argumenten van de activisten. Bij GeenStijl zitten ze er duidelijk niet op te wachten. ­Jelte beproeft zijn geluk dan maar op Fok.nl.

Soms word je er moe van, durft ook Polak best toe te geven. "Dat is precies de reden waarom we hier samenkomen. Zodat je elkaar kan motiveren en er soms ook gewoon om kan lachen."

Beneden peil
Voor Liesbeth Jongkind gaat Operatie Libero om meer dan alleen tegen de PVV in gaan. "Ja, ik begon hieraan om een tegengeluid te laten ­horen, maar nu gaat het mij er vooral om in ­gesprek te raken."

Terwijl Jongkind door de site van De Dagelijkse Standaard scrolt, ziet ze eigenlijk best wat ­artikelen waar ze zich in kan vinden. "Alleen die reacties eronder, die vind ik soms echt beneden elk peil."

"Maar ik zit hier ook niet voor mijn lol," zegt ze. "Als 15 maart blijkt dat de PVV de grootste is ­geworden en ik heb niets gedaan, dan kan ik dat mezelf niet vergeven."

Maarten Hoogerwerf is basisschoolleraar en ziet veel problemen uit de samenleving terug in zijn klas. "Kinderen vinden het heel moeilijk te accepteren dat iemand een andere mening kan hebben." Ook hem gaat het niet per se om de PVV, maar vooral om de toon van het debat te veranderen. "Als deze extreme lijn van discussiëren wordt doorgezet, is het einde zoek."

Twijfel creëren
Om die toon te veranderen zijn elke avond minstens twee activisten van Operatie Libero in het 'zenuwcentrum' aanwezig. De hoop is dat veel mensen zich bij de beweging aansluiten.

Voor wie niet van de bank wil komen, is zelfs een handleiding gemaakt met voorbeeldargumenten, feiten over Nederland en een beknopte ­analyse van de PVV-kiezer. "Iedereen die een computer heeft, moet mee kunnen doen," zegt Paulus.

Hij geeft toe dat het succes van de operatie moeilijk te meten is, maar ziet de aandacht die de actie nu krijgt, juist van de websites waarop ze actief zijn, als positief. "Je creëert in eigen kringen twijfel. Dat ze niet weten of iemand van Operatie Libero is of niet. Dat is al heel wat waard."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden