Plus

Online steun voor suïcidale Turkse migranten

Om depressieve Turkse migranten van hun zelfmoordgedachten af te helpen zette VU-promovendus Özlem Eylem een online cursus op. Ze onderzoekt of zelfhulp werkt.

VU-promovendus Özlem Eylem biedt online steun aan mensen die door depressie zelfmoord overwegen Beeld -
VU-promovendus Özlem Eylem biedt online steun aan mensen die door depressie zelfmoord overwegenBeeld -

Turkse migranten hebben veel vaker zelfmoordgedachten dan autochtonen. Vooral onder Turks-Nederlandse vrouwen komen depressies vaker voor: 26 procent van hen is somber of depressief, tegenover 11 procent van de autochtone vrouwen in Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS.

VU-wetenschapper Özlem Eylem, zelf Turks-Cypriotisch, ontwikkelde met het bedrijf Minddistrict platform Kiyma Canina, een online cursus die depressieve Turkse migranten in Groot-Brittannië en Nederland kan helpen om te gaan met zelfmoordgedachten.

Waarom denken specifiek vrouwen met een Turkse achtergrond vaker aan zelfdoding?
"Uit interviews die ik heb gedaan met Turkse migranten blijkt dat vooral vrouwen grote sociale druk voelen om volgens de conservatieve ­normen te leven. Jonge vrouwen voelen de verantwoordelijkheid om hun leven in te richten volgens traditionele rolpatronen: vroeg trouwen, hun familieverplichtingen vervullen. Maar ze zijn daar misschien niet per se blij mee. Ook migratie en het opgroeien in een andere cultuur kunnen bijdragen aan psychische problemen."

Waarom is een online cursus nodig?
"Er ligt een groot taboe op het vragen van hulp. Veel Turkse vrouwen, maar ook mannen, hebben angst om hun familie teleur te stellen. Elke vorm van psychologische hulp is taboe. Maar zelfmoordgedachten zijn helemaal taboe, ook om religieuze redenen."

"Meestal vragen depressieve Turkse vrouwen hulp aan vrienden of familie, maar daar horen ze dan dat ze zich niet moeten aanstellen, dat het vanzelf over gaat of dat het eigenlijk geen probleem is. Ik wil vooral hulp toegankelijker maken. Het kan heel eenzaam voelen om hierover na te denken."

Hoe werkt de cursus?
"Zes weken lang krijg je les in hoe je met negatieve gedachten kunt omgaan. Er zijn ook coaches die in verschillende talen hulp bieden. Deelnemen is anoniem. Hopelijk verlaagt dat de drempel om hulp te zoeken - al vragen we wel een telefoonnummer voor het geval er serieuze aanwijzingen zijn voor een zelfmoord en we officiële hulpdiensten moeten inschakelen. We hebben tot nu toe twintig aanmeldingen."

Het aantal daadwerkelijke zelfmoorden onder Turkse Nederlanders is ook drie tot vier keer zo hoog als bij autochtonen. Wordt daarover gesproken?
"Nee. Een zelfdoding wordt gezien als een straf voor de familie, als een vloek die iedereen met zich meedraagt. Het is onbespreekbaar. Zozeer, dat als ik voorlichting geef bij Turkse culturele centra, ik soms reacties krijg dat ik de gemeenschap stigmatiseer. Ze weten niet dat ze meer risico lopen op deze psychische klachten."

Heeft een online tool eigenlijk zin?
"Bij gemiddelde Nederlandse groepen is het platform 113.nl effectief gebleken. Maar Nederlanders staan meer open om hulp te zoeken. Hier wordt je aangemoedigd om over je problemen te praten."

Wat betekent de naam van de cursus Kiyma Canina eigenlijk?
"Dat is Turks voor 'vernietiging van levensenergie'. Het is een omschrijving van zelfdoding. Turken nemen dat woord niet snel in de mond. Ze gebruiken liever deze metafoor."

www.kiymacanina.org

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden