Online identificeren bij fiscus en webwinkel gaat nu via de bank

We gaan ons online identificeren bij webwinkels, de belastingdienst of de overheid via de digibank. De Nederlandse banken starten vandaag met Idin, een op betaalsysteem Ideal gebasseerd identificatiesysteem.

De Tweede Kamer debatteerde eerder dit jaar over electronische identificatie, na de problemen met DigiD. Beeld anp
De Tweede Kamer debatteerde eerder dit jaar over electronische identificatie, na de problemen met DigiD.Beeld anp

Consumenten kunnen zich daarmee aanmelden bij banken, webbedrijven, overheden en de belastingdienst. Idin werd donderdag op het jaarcongres van betaalvereniging BVN gelanceerd.

Gebruikers kunnen zich bij Idin aanmelden op dezelfde manier als ze dat doen bij Ideal, de bankendienst voor online betalen. Er doen bij de start zeven consumentbanken mee. Elk gebruikt zijn eigen methode om in te loggen: ING werkt met TAN-codes, Rabobank met een reader .

Zorgverzekeraar
"Vanaf vandaag gaan banken los en vragen we bedrijven en instanties om Idin op hun site te zetten," zegt directeur Piet Mallekoote van Betaalvereniging Nederland vrijdag. Inmiddels werken naast de banken onder meer al hypotheekverstrekker Florius, zorgverzekeraar ONVZ, telecomaanbieder Youfone en de Belastingdienst met Idin. "Over een jaar zijn dat honderden partijen."

Wie volgend jaar digitaal belastingaangifte doet, kan al met het nieuwe identifictatiesysteem aan de slag. "Het vervangt DigiD niet, het is een alternatief," zegt Allard Keuter van BVN.

"De overheid heeft onlangs bepaald dat er meerdere mogelijkheden toegestaan worden voor digitale identificatie." Naast Digid en Idin wordt nu ook gewerkt aan een derde identificatiesysteem bij de overheid, Indensys. Hij is niet bang voor verwarring bij de gebruiker. "De consument zal zijn favoriete identificatiemiddel kiezen."

Betrouwbaar
"Het is ook belangrijk dat je als bedrijf betrouwbare informatie over je klant krijgt," zegt Keuter. "Bedrijven en instanties kunnen bijvoorbeeld leeftijdsidentificatie via Idin laten plaatsvinden. Ze krijgen dan de mededeling dat iemand bijvoorbeeld 18+ is. Zonder dat de consument meteen zijn geboortedatum of leeftijd aan die partij prijs geeft. Die staat veilig in de systemen van de banken."

"Alle gegevens zijn door de banken geverifieerd op basis van de wettelijke eisen. Bedrijven hoeven daarmee geen eigen identificatiesystemen meer bij te houden." De gegevens die via Idin worden gedeeld kunnen volgens hem niet commercieel worden gebruikt.

"De identificatie loopt via dezelfde beveiligde verbindingen als Ideal-betalingen.Vrees dat er kan worden meegekeken is niet aan de orde. Welke informatie wordt gedeeld is volledig in handen van de gebruiker. Elke keer moet de gebruiker toestemming geven om gegegvens eenmalig te delen." Idin kan zowel eenmalig worden gebruikt als permanent door via een aanmelding een account aanmaken.

Mobiel
Vooralsnog is Idin alleen via het web te bereiken. "Het is nu aan de banken om het in hun mobiele apps te integreren. Wij hebben onderling al afgesproken dat dat snel moet gaan gebeuren. Je zult zien dat banken elkaar gaan proberen de loef af te steken met een mobiele toepassing."

Directier Mallekoote (r) van Betaalvereniging Nederland bij de presentatie van Idin Beeld Het Parool
Directier Mallekoote (r) van Betaalvereniging Nederland bij de presentatie van IdinBeeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden