Onjuistheden in eindrapport Noord/Zuidlijn

De verzakte panden langs het traject van de Noord/Zuidllijn aan de Vijzelgracht. Foto ANP Beeld
De verzakte panden langs het traject van de Noord/Zuidllijn aan de Vijzelgracht. Foto ANP

AMSTERDAM - Nog voor de officiële presentatie van vanmiddag is het eindrapport van de Gemeentelijke Ombudsman over de Noord/Zuidlijn ter discussie komen te staan. Pas gistermiddag kreeg ombudsman Ulco van de Pol belangrijke informatie in handen over de verzakkingen van panden bij de Vijzelgracht. Te laat om nog een wijziging aan te brengen in het eindrapport, dat daardoor een fout bevat.

In de eindversie staat dat uit de schriftelijke stukken die Van de Pol van de gemeente heeft gekregen, niet blijkt van enige betrokkenheid van Tjeerd Herrema (tot vorige maand de verantwoordelijk wethouder) bij de besluitvorming na de eerste verzakkingen - in juni vorig jaar - tot de hervatting van het graafwerk in september. Uit gemeentelijke notulen blijkt echter dat de verzakkingen door Herrema wel degelijk zijn besproken op stafvergaderingen op 27 juni en 18 augustus.

Van de Pol zei vanmorgen dat Herrema hierover gistermiddag met hem contact heeft gezocht en hem de notulen heeft gegeven. ''Inhoudelijk werpt het geen ander licht op de zaak,'' zegt Van de Pol. De ombudsman is verbaasd dat hij de notulen niet eerder heeft gekregen. ''Vorige maand heb ik de betrokkenen een conceptrapport gestuurd, juist om er zeker van te zijn dat alle benodigde informatie was overgelegd. Toen heeft niemand aan de bel getrokken.''
Volgens Herrema heeft de gemeente de stukken tijdig naar de ombudsman gestuurd, maar hebben ze hem om onbekende redenen niet bereikt.

Uit de notulen - in bezit van deze krant - blijkt ook dat Herrema's ambtenaren cruciale informatie voor hem hebben achtergehouden. Op de stafvergadering van 18 augustus meldde het Projectbureau Noord/Zuidlijn naar waarheid dat er na onderzoek geen grote lekken waren gevonden in de ondergrondse wand bij het in aanbouw zijnde metrostation Vijzelgracht. Niet gemeld werd dat liefst zeventig 'verdachte plekken' waren aangetroffen in diezelfde wand. ''Dat hadden ze toen wel moeten vertellen,'' aldus Herrema vanmorgen. Kort voor zijn aftreden heeft Herrema een reorganisatie van het projectbureau in gang gezet.

Vorige week lekte het conceptrapport van de ombudsman al uit. Daaruit rijst het beeld van langs elkaar werkende gemeentelijke diensten, bewoners die worden voorgelogen en een stadsbestuur dat er niet bovenop zit. De ombudsman werd na de verzakkingen van 10 september door Herrema gevraagd onderzoek te doen naar het opereren van de gemeente. (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden