'Ongewenst gedrag raakt 1 op de 6 werknemers'

Een op de zes werknemers in Nederland had vorig jaar te maken met ongewenst gedrag door leidinggevenden of collega's. Dat blijkt uit een maandag verschenen een enquête van onderzoeksinstituut TNO.

ANP
Een protestmars in Hollywood tegen seksuele intimidatie en geweld, na de onthullingen over Harvey Weinstein en Kevin Spacey. Beeld anp
Een protestmars in Hollywood tegen seksuele intimidatie en geweld, na de onthullingen over Harvey Weinstein en Kevin Spacey.Beeld anp

Bijna een kwart van de ondervraagden ervoer dit gedrag, zoals pesten, (seksuele) intimidatie, geweld en discriminatie, door klanten, patiënten, leerlingen of andere externen.

Ongewenst gedrag op de werkvloer is een belangrijke oorzaak van werkstress en verzuim. Volgens TNO had vorig jaar zo'n 16 procent van alle verzuimde werkdagen, werkstress als reden.

De kosten hiervan zijn de afgelopen jaren flink opgelopen. Verzuim wegens werkstress kostte werkgevers het afgelopen jaar 2 miljard euro.

Beleid
De onderzoekers stellen ook vast dat een op de zeven werknemers last heeft van burn-out klachten.

Werkgevers zijn de afgelopen jaren wel meer gaan doen om de problemen aan te pakken. Ruim driekwart (77 procent) van de werkgevers voert inmiddels een beleid om werkstress terug te dringen. In 2014 was dit nog 69 procent.

Een toelichting op de uitkomsten van het onderzoek, waar 40.000 mensen aan hebben meegedaan, volgt maandagochtend.

Lees ook: #MeToo - 'Mannen denken dat intimidatie hun goed recht is'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden