Ongewapende boa's vrezen oud en nieuw

Buitengewoon opsporingsambtenaars (boa's) maken zich grote zorgen over oud en nieuw. Zij moeten steeds meer vuurwerkvrije zones handhaven, zonder middelen om zichzelf te verdedigen als ze daardoor in het nauw komen.

Oud en Nieuw in Amsterdam, 2017-2018 Beeld anp
Oud en Nieuw in Amsterdam, 2017-2018Beeld anp

Eric Lakenman van de Nederlandse Boa Bond (NBB) vreest zelfs voor gewonden. ''Dit kan zo maar ernstig mislopen.''

In Nederland is slechts een enkele boa uitgerust met een wapenstok, sommigen dragen handboeien. Het pleidooi van boa's om standaard uitgerust te worden met wapenstok, pepperspray en een bodycam is voor het eind van het jaar nog niet beslecht. Dat betekent dat ze ongewapend moeten handhaven in steeds meer vuurwerkvrije zones.

"We staan voor een stevige uitdaging," zegt ook Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politieambtenaren.

Hij wil politiemensen veilig door oud en nieuw loodsen, maar ook zorgen dat hulpverleners en boa's hun werk veilig kunnen doen. Dat wordt ingewikkelder doordat 'een lappendeken' aan vuurwerk beperkende maatregelen door gemeenten ontstaat.

Overlast
Doordat vuurwerk op de ene plek verboden wordt, kan op een andere plek juist meer overlast ontstaan en meer politie-inzet nodig zijn. Maar precies valt dat niet te voorspellen.

De politie mist ondertussen de extra capaciteit die nodig is om op een toenemend aantal vuurwerkvrije zones te handhaven. Boa's worden daar wel voor ingezet. "Als boa's er niet uitkomen, kijkt iedereen weer naar ons."

Verkuijlen laat weten dat boa's die in het nauw komen op snelle ondersteuning kunnen rekenen. Dat geldt ook voor ambulancepersoneel en de brandweer. Die laatste groep wordt op risicovolle plekken al bij het aanrijden begeleid door de politie. Lakenman vreest echter voor de positie van boa's, ook als de politie gauw te hulp schiet. "Vijf minuten kunnen heel lang duren als je echt in de knel zit."

Vuurwerkgerelateerde problemen beginnen overigens steeds eerder, constateert de politie. In Haarlem verloor een jongen onlangs een hand door zwaar vuurwerk. Er is al meer dan 30.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Vorig jaar stond de teller rond deze tijd op 16.000 kilo.

Doordat vuurwerk op de ene plek verboden wordt, kan op een andere plek juist meer overlast ontstaan en meer politie-inzet nodig zijn Beeld ANP
Doordat vuurwerk op de ene plek verboden wordt, kan op een andere plek juist meer overlast ontstaan en meer politie-inzet nodig zijnBeeld ANP

Hoe zit het in Amsterdam?

In Amsterdam wordt het aantal zones deze jaarwisseling uitgebreid. Naast de 45 bestaande vuurwerkvrije gebieden, geldt ook een verbod rond ziekenhuizen.

Volgend jaar zal de stad een grote vuurwerkvrije zone worden met aangewezen plekken waar wel vuurwerk mag worden afgestoken. Ook bewoners kunnen hun eigen straat, pleintje of speeltuin dan aanwijzen als gebied waar geen vuurwerk mag worden afgestoken. Deze bewoners worden wel geacht zelf de rotjes uit hun tuin te weren. Handhavingscapaciteit is er volgens burgemeester Halsema niet.

Lees ook: Ombudsman: 'Amsterdam zit in een handhavingscrisis'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden