Ongeregeldheden met actievoerders in Rudolf Dieselstraat

Tegenstanders van de extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet hebben zaterdag ramen ingegooid in het pand waar de groep zich heeft gevestigd. Ook vluchtelingencollectief We Are Here is aanwezig.

Leden van de groep hebben een spandoek en vlaggen opgehangen. Beeld Identitair Verzet
Leden van de groep hebben een spandoek en vlaggen opgehangen.Beeld Identitair Verzet

Activisten van de groep hebben hun intrek genomen in een woning in de Rudolf Dieselstraat in Oost. Ze hebben daar Nederlandse vlaggen en een spandoek met de tekst 'Illegaal is crimineel' opgehangen. Identitair Verzet wil dat de uitgeproceerde asielzoekers uit de gekraakte panden worden gezet, en daarna opgepakt.

In de middag braken ongeregeldheden. Een groep nog onbekende tegenstanders gooiden ramen in en er werd ook vuurwerk afgestoken. Vijftien mensen van We Are Here waren ook ter plekke. Inmiddels is politie aanwezig en is de rust teruggekeerd. Een aannemer vervangt zo spoedig mogelijk de gesneuvelde ramen.

De actiegroep zegt van plan te zijn nog meer woningen in te nemen. Dit pand hebben ze gehuurd via een anti-kraakovereenkomst van Ymere.

Activiteiten
De groepering claimt een lijst te hebben van woningen die leeg staan. Vanuit die panden zeggen de activisten de buurt op te willen knappen en activiteiten te gaan organiseren. 'Een cultureel centrum voor alle Nederlandse ingezetenen,' aldus de groep.

Een woordvoerder van We Are Here noemt de actie 'puur provocerend'. 'Wij willen benadrukken dat deze buurt geen politiek strijdtoneel zou moeten zijn.'

Vluchtelingencollectief We Are Here heeft sinds 23 maart diverse voormalige huurwoningen in gebruik genomen, die Ymere leeg had staan, in de Rudolf Dieselstraat. Op 26 april dient er een kort geding over de vraag of de gekraakte woningen moeten worden ontruimd of niet. Het Openbaar Ministerie (OM) besliste eerder dat de krakers binnen acht weken de woningen moeten verlaten.

Bivakmutsen
Leden van de groep Identitair Verzet voeren vaker actie in Amsterdam. In september vorig jaar klommen twee mannen met bivakmutsen op het dak va het Cornelius Haga Lyceum. Ze hadden een spandoek aan de gevel hangen met de tekst: 'Wie islam zaait, zal sharia oogsten'. De mannen zijn uiteindelijk door de politie aangehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden