Plus

Ongemengde scholen blijven de keuze van wit

In T-shirts met 'Is dit wit genoeg voor u?' vroegen kinderen van De Avonturijn en de St. Catharinaschool twee jaar geleden om aandacht en nieuwe leerlingen voor hun krimpende, zwarte scholen. Heeft dat geholpen?

Lorianne van Gelder
Springtouw mee, T-shirt aan en buiten spelen maar, was het devies bij de actie in 2015. Beeld Remko de Waal/ANP
Springtouw mee, T-shirt aan en buiten spelen maar, was het devies bij de actie in 2015.Beeld Remko de Waal/ANP

Het begon twee jaar geleden met een vader van Egyptische komaf die zijn kinderen van school wilde halen, omdat De Avonturijn geen witte leerlingen had. Hij vond dat zijn kinderen ook met autochtone kinderen moesten opgroeien.

De opmerking van de vader, maar ook de eigen zorg over segregatie in de stad, deed schoolbestuur Asko besluiten een onconventionele actie op te zetten voor De Avonturijn in De Pijp en de St. Catharinaschool in de Rivierenbuurt, zwarte scholen in gemengde buurten.

Een reclamebureau werd ingehuurd, een plan werd bedacht. Op 21 mei 2015 stuurden de twee scholen in Zuid hun leerlingen van Turkse, Marokkaanse, Ghanese, Irakese en Surinaamse komaf de straat op in T-shirts met de tekst 'Is dit wit genoeg voor u?'

Wel aandacht, geen nieuwe leerlingen
De actie leverde enorm veel aandacht op. Finse, Franse, Canadese en Amerikaanse media berichtten erover. Zelfs Zuid-Korea meldde zich. En ook nu nog, twee jaar later, krijgt Diane Middelkoop, voorzitter van de Asko, telefoontjes van media. Ze vragen dan of het heeft gewerkt.

Bij Het Parool vroegen we ons dat ook af. Het antwoord blijkt tweeledig: ja en nee. Wel aandacht, maar nog geen witte leerlingen erbij.

Aandacht wilden de scholen voor het probleem dat zelfs in gemengde wijken kinderen van verschillende kleuren voor aparte scholen kiezen. De scholen hoopten vooral op een ouderinitiatief - de heilige graal bij het mengen van scholen, waarbij een groepje witte ouders hun kinderen collectief op een zwarte school aanmeldt.

Die aandacht kwam er, veel meer dan ze hadden durven dromen. Roger Baggen, directeur van de St. Catharinaschool, kan zich er nog over verbazen. Daags na de actie stond hij via Skype de Russische televisie te woord.

Er kwam ook kritiek: 'Scoren over de ruggen van kinderen', en 'het aanleren van kleurverschil'. Baggen: "Die reacties zijn nooit leuk. Maar ja, we spraken witte ouders ook stevig aan. We zeiden: loop niet meer straal aan ons voorbij."

Ochtend voor witte ouders
Toch meldden nieuwe witte leerlingen zich nauwelijks aan. En hoewel veel ouders bij de 'speciaal voor witte ouders' georganiseerde ochtend langskwamen, durfden ze de stap niet aan om hun kinderen daadwerkelijk aan te melden. Jammer, zegt Baggen.

Diane Middelkoop staat nog steeds achter de stunt. "Dit kun je een keer zo uitvoeren, daarna moet je iets nieuws verzinnen." Op De Avonturijn waren ouders minder blij, al deden de meeste kinderen wel mee. Sommigen vonden het ronduit discriminerend.

Ze dachten: wat is er mis met onze kinderen, waarom moeten er witte kinderen bij? Nabyla el Khayaty, twee dochters op De Avonturijn: "Veel ouders waren boos. Het was, ja, misschien wel racistisch."

Het doet haar pijn dat de school verder krimpt - van de 130 leerlingen van toen zijn er nu nog slechts honderd over. "Het is echt een goede school." El Khayaty begrijpt niet waarom ouders voor andere scholen in de buurt kiezen.

Te zwak, te katholiek, te zwart
Terwijl buurschool Derde Dalton uit zijn voegen barst, heeft De Avonturijn lokalen over. Ouders die buiten staan te wachten op hun kinderen, zeggen ze dat ze De Avonturijn niet eens hebben overwogen.

Ze noemen als reden dat de school zwak was (tot 2013), dat het een katholieke school is, maar ook dat er geen witte kinderen zitten, al wil niemand dat met naam zeggen.

100

De Avonturijn kreeg de beoogde groei niet voor elkaar. Op dit moment telt de school nog honderd leerlingen.

De twijfels van ouders vinden weerklank bij Ellen Scheermeijer, sinds januari directeur van De Avonturijn: "Ik nodig ook iedere ouder uit voor een persoonlijk gesprek. Ik probeer ouders te laten zien dat ik hun bezwaren begrijp, maar dat we juist ook extra geld hebben om alle kinderen goed onderwijs te geven."

Zij vond de actie destijds provocerend, maar ziet ook de meerwaarde. "In bestuurlijke kringen gaat het nooit over zwart of wit, maar over kansarm en kansrijk. Als ik ouders hier aan tafel heb zitten en zwart en wit benoem, zie ik ze ontspannen: fijn dat het beestje bij de naam wordt genoemd."

Ze wil op de behoeften van hoogopgeleide, werkende witte ouders inspelen. "We willen een integraal kindcentrum worden, met opvang in de school. Voor de lessen, na de lessen, misschien zelfs met warm eten."

Scheermeijer zou graag zien dat de overheid zich met het mengen bemoeit. Maar wethouder van Onderwijs Simone Kukenheim heeft altijd gezegd ouders niet te willen sturen. Ze stelde 65.000 euro beschikbaar om ouderinitiatieven te steunen, maar ziet niets in een dwingende rol vanuit de overheid.

De Avonturijn en St. Catharina hopen nog steeds op ouders met lef, die voorbij kleur en vooroordelen kijken. Ze doen mee aan het gemeentelijke project voor ouderinitiatieven.

Dus ouders, wie biedt?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden