Ongeluk fietsbrug Zaandam: weinig oog voor veiligheid

De gemeente Zaanstad zag het veilig openen en sluiten van de Den Uylbrug alleen als een technische kwestie en had daarbij geen aandacht voor de menselijke component.

De Den Uylbrug in Zaandam Beeld Google Street View
De Den Uylbrug in ZaandamBeeld Google Street View

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) donderdag na onderzoek naar een ongeluk vorig jaar, waarbij een 57-jarige vrouw om het leven kwam. Ze bevond zich op het brugdeel dat open ging en viel ongeveer vijftien meter naar beneden toen de brug bijna helemaal geopend was. Ze overleed ter plekke.

De gemeente had er meer aan moeten doen om ervoor te zorgen dat de brugbedienaar, die de brug op afstand bedient, zijn werk goed en veilig zou kunnen doen, stelt de OVV. Volgens de raad is de situatie in Zaandam niet uniek, omdat in Nederland steeds meer bruggen op afstand bediend worden. De raad vindt het belangrijk dat ook andere brugbeheerders de veiligheid van hun op afstand bediende bruggen nog eens goed onder de loep nemen.

Oorspronkelijk werd de Den Uylbrug brug bediend vanuit het bijbehorende brugwachtershuis. Later werd de bediening op afstand geplaatst, met behulp van camera's. Nog later kwam er een aparte fietsbrug naast de bestaande brug. In 2014 werden nieuwe monitoren geïnstalleerd die de situatie ter plekke anders dan voorheen weergaven.

Bij al deze technische wijzigingen is niet gekeken naar nieuwe of verhoogde risico's, concludeert de OVV. Ook al voldeden alle losse onderdelen aan de technische eisen, dat is niet voldoende voor een veilig systeem. Daarvoor is te weinig rekening gehouden met de wisselwerking tussen techniek, de gebruiker en de omgeving. De gemeente legde hierdoor de kwestie veiligheid, waar ze zelf verantwoordelijk voor was, bij de brugwachters.

Burgemeester Geke Faber van Zaanstad zegt donderdag dat ze blij is met het kritische rapport en wijst erop dat de factoren die speelden bij dit ongeval, ook elders spelen. De gemeente wil daarom in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en met Rijkswaterstaat. Een verdere inhoudelijke reactie komt pas volgende week, na bestudering van het rapport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden