'Ongelijke lonen mannen en vrouwen door verkeerde criteria'

Ongelijke lonen tussen mannen en vrouwen ontstaan doordat werkgevers van de verkeerde criteria uitgaan. Volgens het College voor de Rechten van de Mens kan de werkgever dat voorkomen door te vragen naar relevante werkervaring en niet naar eerder verdiend loon.

ANP
Het College vraagt aandacht voor dit onderwerp met de campagne 'grip op gelijk loon'. Beeld ANP
Het College vraagt aandacht voor dit onderwerp met de campagne 'grip op gelijk loon'.Beeld ANP

Het College concludeert dit na onderzoek over ongelijke lonen in drie sectoren.

Volgens het College gaat het nu vaak mis door het loon te laten bepalen door salarisonderhandelingen, door te vragen naar het laatstverdiende loon en door toeslagen voor moeilijk invulbare functies.

Als een werkgever het salaris op deze punten baseert, wil dat niet meteen zeggen dat hij of zij verkeerd handelt of discrimineert. Volgens de instantie loopt de werkgever echter wel een grotere kans om dit te doen.

Campagnewebsite
Het College vraagt aandacht voor dit onderwerp met de campagne 'grip op gelijk loon'. Via de campagnewebsite kunnen werknemers testen of zij weleens in deze valkuilen van ongelijk belonen trappen.

Dat de valkuilen vooral in het nadeel van vrouwen werken, komt ook naar voren in een onderzoek bij vier Nederlandse verzekeraars. Daar onderzocht het College ongelijk loon en in bijna alle gevallen werkten dit in het nadeel van de vrouwen terwijl het om hetzelfde werk ging.

Ook bij ziekenhuispersoneel blijkt dit twee keer zo vaak in het nadeel van vrouwen te werken. Volgens het College krijgen vrouwen op hogescholen vaak ook onterecht te weinig salaris.

Lees ook: 'Tv-presentatrices verdienen hier evenveel als mannelijke collega's' en: Ploumen: 'Ongelijke salarissen strafbaar stellen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden