'Ongekende hack' treft zender TV5 in het hart

De cyberaanval door de groep 'CyberCaliphate' op de internationale Franse zender TV5 van gisteravond heeft de omroep ook vandaag nog voor grote problemen gesteld. Pas in de middag had de redactie weer de volledige controle over de website.

null Beeld ap
Beeld ap

Op televisie hielden de problemen langer aan. Het beeld stond weliswaar niet meer op zwart, zoals direct na de aanval, maar de zender slaagde er in eerste instantie alleen in herhalingen te laten zien. Pas in de namiddag zond de omroep weer volgens programmering uit.

Directeur Yves Bigot zei dat de aanval 'zonder precedent is in de geschiedenis van de televisie'. De Franse regering neemt de hack ook uiterst hoog op. 'Alles wordt in het werk gesteld om de daders op te sporen en te bestraffen, de uitzendingen te hervatten en te voorkomen dat dergelijke aanvallen door cyberterroristen de vrijheid van meningsuiting in de toekomst opnieuw kunnen bedreigen', zei minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius.

null Beeld EPA
Beeld EPA

'Je suIS IS'

De daders maakten duidelijk dat ze zich verwant voelen aan de extremistische beweging Islamitische Staat (IS). Op de website en de Facebookpagina van TV5 plaatsten ze onder meer propagandavideo's en persoonsgegevens van mensen die volgens hen familie zijn van Franse militairen die deelnemen aan de strijd tegen IS in Irak.

Bovenaan de pagina was enige tijd een foto van een gemaskerde man te zien met de tekst 'CyberCaliphate' en 'Je suIS IS', een verwijzing naar het motto 'Je suis Charlie' dat na de aanslag op het tijdschrift Charlie Hebdo veelvuldig te horen was.

Waarvandaan de hackers handelden, moet nog blijken. Wel is volgens de zender en de autoriteiten duidelijk dat hun actie zeer gecoördineerd was: in korte tijd viel het ene na het andere medium van TV5 in handen van de 'cyberterroristen'.

'TV5 in het hart geraakt', kopte de redactie toen ze de controle over de website eenmaal terug had. De vrees is dat de daders ook pogingen zullen wagen om andere media tijdelijk over te nemen. Minister van Cultuur Fleur Pellerin riep in allerijl bestuurders van grote Franse media bijeen om de risico's te bespreken.

null Beeld afp
Beeld afp

Wachtwoorden op tv

Voor een vervolgaanval op TV5 hoefde je geen hack-expert te zijn; alleen televisie kijken bleek voldoende. In een nieuwsuitzending van de collega's van BFM TV en France Info passeerden items, geschoten op de redactie van TV5. Klaarblijkelijk hebben de medewerkers van de internationale zender moeite om hun wachtwoorden uit hun hoofd te leren, want prominent in de achtergrond sierden Post-its met de inlogcodes de computerschermen op de redacties.

Zo blijkt het password voor het YouTube-account van TV5 'lemotdepassedeyoutube' (het wachtwoord voor youtube) te zijn. En bij BFM TV verschenen twee tikkende handen op een toetsenbord, met daarboven op een briefje duidelijk leesbaar de inlognaam en het bijbehorende wachtwoord van een medewerker.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden