Ongebruikte fietsen worden voortaan sneller verwijderd

Regels voor fietsparkeren in de binnenstad zijn vanaf donderdag verscherpt. Bij de stations worden fietsen die voor 14 dagen onafgebroken staan geparkeerd verwijderd. Op overige plekken binnen de ring - behalve Noord - na zes weken.

Tom Kieft

Zo wil de gemeente een einde maken aan de overvolle fietsenrekken in de stad. Uit een eerdere controle blijkt dat 15 procent van de fietsen die geparkeerd staan in de rekken niet meer wordt gebruikt of zelfs een wrak is.

Om te controleren of een fiets echt ongebruikt in een rek staat heeft de gemeente een nieuw trucje: een extra dunne tiewrap die breekt als de fiets rijdt. "Dus alleen de sticker weghalen is niet genoeg. De fiets moet echt worden verplaatst. Anders wordt hij alsnog opgehaald," aldus gemeentewoordvoerder Margreet Hoedjes.

Vooral bij de stations is het vaak moeilijk een plaats te vinden, maar eigenlijk heeft de hele binnenstad met dit probleem te kampen.

Grootste ergenis
Wethouder Pieter Litjens: "De straat staat vol met fietsen waarnaar niemand meer omkijkt. Het is een van de grootste ergernissen van Amsterdammers. Door ongebruikte wrakken weg te halen, maken we ruimte voor mensen die hun fiets neer willen zetten."

De nieuwe regeling geldt overal binnen de ring met uitzondering van Noord. Als een fiets langer dan toegestaan op een plek staat, wordt deze naar het depot gebracht. Eenmaal in het fietsdepot heb je afhankelijk van de staat van je fiets tot zes weken de tijd je fiets terug te krijgen, daarna gaat hij naar de sloop.

Niet alleen wrakken die te lang niet worden gebruikt zullen worden verwijderd. Ook nieuwe, goed uitziende fietsen kunnen worden opgehaald als ze te lang stilstaan. Hoedjes: "Er staan ook veel gestolen fietsen in de rekken en in de stad. Die kunnen er dan wel goed uitzien, maar ze worden niet gebruikt en houden de rekken onnodig bezet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden