Onenigheid Ivf-klinieken over behandeling dikke vrouwen

De klinieken hanteren allemaal een eigen grens van Body Mass Index (BMI), waarboven ze een behandeling weigeren. Het AMC (foto) en het VUMC stellen helemaal geen grens. Foto ANP/Koen Suyk

AMSTERDAM - Ivf-klinieken weigeren vaak dikke vrouwen met een kinderwens te behandelen. Ze hanteren hiervoor verschillende gewichtsgrenzen, die soms tientallen kilo's uiteenlopen. Onder artsen bestaat grote onenigheid over de vraag bij welk gewicht de kans van een succesvolle reageerbuisbevruchting te klein is. Dat blijkt uit een rondgang langs de klinieken.

Vrouwen met ernstig overgewicht worden moeilijker zwanger en hebben een grotere kans op een miskraam. Bij een doorgaande zwangerschap krijgen ze bovendien sneller zwangerschapsvergiftiging, hoge bloeddruk of problemen bij de geboorte.

De klinieken hanteren allemaal een eigen grens van Body Mass Index (BMI), waarboven ze een behandeling weigeren. De BMI is het lichaamsgewicht gedeeld door de lengte in het kwadraat. Een BMI tussen 18,5 en 25 geldt als gezond. Het AMC Maastricht weigert een vrouw voor een ivf-behandeling al bij een BMI boven de 30, terwijl het UMC St Radboud in Nijmegen 40 als bovengrens hanteert. Dit betekent dat een vrouw van 1.65 meter met een gewicht van 82 kilo bij de ene kliniek te zwaar wordt bevonden, terwijl ze bij de andere kliniek nog tot een gewicht van 108 kilo kan worden behandeld.

Het AMC en het VUMC in Amsterdam stellen helemaal geen grens. Voor deze klinieken is de individuele gezondheid van de vrouw doorslaggevend. Alle ziekenhuizen adviseren zwaarlijvige vrouwen vanwege de risico's om af te vallen.

Gynaecologenvereniging NVOG plaatst vraagtekens bij de grenzen die klinieken stellen. ''Je moet van goeden huize komen om een vrouw met een BMI van 35 zomaar te weigeren'', zegt ivf-expert Jan Kremer, ''Want een wetenschappelijke onderbouwing van een grens is er niet. Je kunt je afvragen of je vrouwen überhaupt wel moet weigeren.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen begint komend jaar een langlopende studie naar het verband tussen overgewicht en verminderde vruchtbaarheid. De studie moet duidelijk maken hoeveel kilo's een vrouw moet verliezen voor een betere kans op een voorspoedige zwangerschap en een gezond kind. Zeshonderd vrouwen met een BMI tussen de 29 en 40 worden gedurende twee jaar gevolgd. Aan het onderzoek doen twintig klinieken in heel Nederland mee. Aan de hand van de onderzoeksresultaten wordt een nieuwe behandelrichtlijn opgesteld. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden