Onenigheid in organisatie van bordeelhouders

Het Samenwerkend Overleg Raamexploitanten (SOR), de belangenclub van raambordeelhouders, dreigt uit elkaar te vallen vanwege onenigheid over de koers. Het bestuur zal waarschijnlijk terugtreden.

Paul Vugts
© ANP Beeld
© ANP

De SOR is een belangrijke gesprekspartner van de gemeente. Al jaren ageert secretaris en woordvoerder Jan Broers tegen de pogingen van het stadsbestuur de Wallen 'op te schonen' met Project 1012 en hard in te grijpen tegen vrouwenhandel.

Zowel rechtstreeks als in de media keert Broers zich voortdurend in felle bewoordingen tegen vooral wethouder Lodewijk Asscher, die Project 1012 leidt.

Sommige raamexploitanten zijn volgens betrokkenen van mening dat Broers te zeer 'zijn hakken in het zand zet'.

Door te ontkennen dat in de rosse buurten van de stad op serieuze schaal van gedwongen prostitutie sprake is, zou het SOR-bestuur in de hand hebben gewerkt dat de overheid met steeds strengere regels komt - waaronder ook de goeden onder de exploitanten lijden.

Raamexploitanten die met overheid willen samenwerken

'Het SOR-bestuur heeft altijd de lijn gekozen dat raamexploitanten maar kamerverhuurders zijn die met misstanden niets te maken hebben, terwijl iedereen weet dat vrouwenhandel ook hier bestaat,' zegt een ingewijde.

'Er zijn raamexploitanten die juist meer met de overheid willen samenwerken om te voorkomen dat de gehele sector ondergronds gaat,' zegt een andere bron. 'Door met het bestuur samen te werken zijn misstanden beter uit te bannen, wat de bonafide partijen in de branche ten goede komt.'

Begin deze week is de onenigheid op een bijzondere ledenvergadering besproken. Na een hevig debat over de toekomst van de belangenclub en de manier waarop het bestuur de leden representeert, is besloten dat medio december tijdens een nieuwe vergadering knopen zullen worden doorgehakt. Het bestuur zal dan hoogstwaarschijnlijk terugtreden.

Misstanden uitbannen

Broers bevestigt dat er eigenlijk maar twee mogelijkheden zijn: het SOR krijgt een nieuw bestuur of het houdt op te bestaan.
Over de onvrede wil hij echter niets zeggen. Hij ontkent dat hij misstanden, zoals gedwongen prostitutie, toedekt. 'Onze leden zeggen niet dat wij het niet goed doen, want we doen er juist alles aan om misstanden uit te bannen. Zulke dingen worden wel gezegd, maar niet door SOR-leden.'

Voorzitter Klaas de Weerd van het SOR, die doorgaans minder in de schijnwerpers treedt, zegt het ook 'niet zo te zien'. 'Er bestaat enige discussie over het te voeren beleid, maar het is voorbarig daaruit nu al allerlei conclusies te trekken. We weten pas half december meer.'
Het SOR heeft ongeveer veertig leden. Het gaat om zowel grote als kleine raamexploitanten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden