Onenigheid in Kamer over overdrachtsbelasting

Het kabinet is het niet eens over wat er moet gebeuren met de overdrachtsbelasting. Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken is volgens ingewijden voorstander van aanpassingen, maar stuit op veel weerstand in het kabinet. De belasting op de koop van onroerend goed levert de schatkist nu 3,5 miljard euro per jaar op.

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken. © ANP Beeld
Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken. © ANP

Donner heeft zijn plannen intern op tafel gelegd in het kader van zijn 'woonvisie'. In een eerdere onderraad van een klein clubje meest betrokken ministers, werden de voorstellen van Donner van tafel geveegd.

Het verlagen, beperken of afschaffen van de overdrachtsbelasting van 6 procent kan alleen als er elders nieuwe inkomsten worden gevonden, bijvoorbeeld door de hypotheekrenteaftrek te beperken. Maar VVD, CDA en PVV hebben bij het aantreden van dit kabinet afgesproken dat dat hoe dan ook niet gebeurt.

Vervangen
Een andere optie die wordt bekeken is het vervangen van de overdrachtsbelasting door een belasting op de waardestijging van huizen, een voorstel dat het Centraal Planbureau (CPB) vorig jaar december deed. Het CPB noemde de overdrachtsbelasting 'een onrechtvaardig en verstorend element in het Nederlandse belastingstelsel' en ook schadelijk voor de doorstroming op de woningmarkt.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën zei in reactie op het CPB-onderzoek in december dat hij de mogelijkheden voor een heffing die minder verstorend werkt dan de huidige overdrachtsbelasting zou gaan onderzoeken. Hij sprak toen van een 'interessante gedachte die goed bekeken moet worden of en hoe die uitvoerbaar is'.

Btw-richtlijn
Een probleem voor het invoeren van een btw-heffing op de waardestijging van huizen is echter dat de hele EU er mee akkoord moet gaan, omdat de huidige btw-richtlijn van Europa dan aangepast zou moeten worden.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven liet woensdag meteen weten dat de overdrachtsbelasting voor starters wat hem betreft direct wordt afgeschaft. Volgens Verhoeven is de 400 miljoen euro die dit kost wel te vinden. D66 werkt ook al aan een voorstel om de overdrachtsbelasting geheel af te schaffen, maar dan wel gefinancierd uit een verlaging van de hypotheekrenteaftrek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden